Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Οι σοφοί παππούδες και γιαγιάδες συνήθιζαν να λένε μια παροιμία όταν πιτσιρικάδες προσπαθούσαμε να κρυφτούμε πίσω από ένα "αθώο" ψέμα «να κλέψεις ξέρεις, να κρυφτείς ξέρεις;». 

Η ειρωνεία κυβερνητικού στελέχους είναι προφανής, όσο προφανής είναι και η αδυναμία των Ευρωπαίων να "κρυφτούν" πίσω από τα γεγονότα. Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά το μπαράζ δηλώσεων και τον «πόνο» τους για το ελληνικό δημοψήφισμα, διέκρινε μια σειρά από δικαιολογίες οι οποίες αδυνατούσαν να καλύψουν το δημοκρατικό τους έλλειμμα, ισχυρίζονται στην κυβέρνηση. 

Το καίριο κτύπημα το έδωσε ο κ. Σουλτς ο οποίος μας «ενημέρωσε» ότι το... νέο σχέδιο ΔΕΝ προέβλεπε αύξηση ΦΠΑ, αύξηση στα φάρμακα, και διάφορα άλλα.

"Αν πιστέψουμε τον κ. Σουλτς, τότε ζούμε σε «παράλληλο σύμπαν» σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν την έκπληξή τους από την ευκολία με την οποία η ευρωπαϊκή ελίτ ρίχνει το "μπαλάκι" στην ελληνική κυβέρνηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι έζησαν απο πρώτο χέρι την εμπειρία των συνομιλιών, απορούν με την ευκολία με την οποία «διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα» και επιμένουν ότι «για το θέμα του χρέους, τα αναπτυξιακά μέτρα δεν υπάρχει και δεν υπήρξε καμία αναφορά». Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν αυτές τις κινήσεις εκτιμούν ότι «πιθανόν να κυοφορείται μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», ενώ δεν τους διαφεύγει και το ενδεχόμενο «κάποιοι να παίζουν τον αγαπημένο τους παιχνίδι του λαγού». 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν τον εκνευρισμό που επικρατεί στην Ευρώπη και επιμένουν ότι «ο αιφνιδιασμός από την ελληνική πλευρά φαίνεται ότι πέτυχε το στόχο της»" δηλαδή να θέσει τους πάντες απέναντι στις ιστορικές τους ευθύνες.