Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος συζήτησε με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, κκ. Sándor Pintér και Péter Szijjártó, τον αυξημένο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα από τα Δυτικά Βαλκάνια και τρόπους αντιμετώπισής του.

 

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Βουδαπέστη, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων τα εξής:

Με τους Υπουργούς είχα εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση από κοινού.

Ενώ τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονταν από το Κοσσυφοπέδιο, τώρα παρατηρούμε ότι πολλοί προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Είναι σαφές, ότι οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Εκείνοι όμως, που κάνουν κατάχρηση του συστήματος ασύλου ή εισέρχονται παράνομα χωρίς δικαίωμα διαμονής, θα πρέπει να επιστρέφουν.

Παράλληλα, οι μεταναστευτικές διαδρομές αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι λαθρέμποροι προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα. Η πρόκληση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν συνεργαστούμε.

Εξήγησα στους Υπουργούς ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ουγγαρία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Θα συνεργαστούμε επίσης με τις ουγγρικές αρχές τους επόμενους μήνες, για τη διοργάνωση συνόδου με θέμα τις μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκτακτη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το στόχο αυτό. Αυτό δείχνει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλά ένα σύνθημα και ότι η Ευρώπη θα στηρίζει πάντα τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το μήνυμά μου είναι σαφές: η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουγγαρία και θα σταθεί στο πλευρό της για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι μεταναστευτικές προκλήσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης.