current views are: 2

30 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση13:46

Κοτζιάς: Το «όχι» δεν σημαίνει λιτότητα και ύφεση αλλά ανάπτυξη

Την πεποίθηση ότι το «όχι» δεν σημαίνει λιτότητα και ύφεση, αλλά αναπτυξη εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ευρώπη δείχνει να είναι θυμωμένη γιατί η χώρα δεν θελει να αποδεχθεί τα μέτρα λιτότητας.

Δημοσίευση 13:46’
αρθρο-newpost

Την πεποίθηση ότι το «όχι» δεν σημαίνει λιτότητα και ύφεση, αλλά αναπτυξη εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ευρώπη δείχνει να είναι θυμωμένη γιατί η χώρα δεν θελει να αποδεχθεί τα μέτρα λιτότητας.

Την πεποίθηση ότι το «όχι» δεν σημαίνει λιτότητα και ύφεση, αλλά αναπτυξη εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ευρώπη δείχνει να είναι θυμωμένη γιατί η χώρα δεν θελει να αποδεχθεί τα μέτρα λιτότητας.

 Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς: 

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δείχνει να είναι λίγο θυμωμένη, διότι ο ελληνικός λαός, στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, θέλει με μέσα δημοκρατικά να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα και να εκφράσει τη βούλησή του να μην αποδεχθεί τα μέτρα λιτότητας και τη συνέχιση μιας πολιτικής, που κατέστρεψαν τη χώρα. Κατά συνέπεια, το «όχι» σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον της χώρας, που δεν θα είναι συνεχόμενη λιτότητα και ύφεση, αλλά θα είναι ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ.
 

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε, επίσης: «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι το δημοψήφισμα σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ, που εδώ και δεκαετίες έχουν κάνει δημοψηφίσματα, όπως η Δανία, η Ιρλανδία (που έχει κάνει τρία), η Γαλλία, η Ολλανδία – και μάλιστα δημοψηφίσματα, με τα οποία απορρίφθηκε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Ιρλανδία, ως η 21η χώρα που θα ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την απέρριψε και ξαναέγινε διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά:

Για άλλη μια φορά, αυτό που είναι φυσιολογικό για κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ εμφανίζεται από τις Βρυξέλλες ως μια παρανομία, ως μια αταξία, ως μια διάθεση της χώρας να φύγει από την ΕΕ. Η Γαλλία απέρριψε το Σύνταγμα, τον θεμελιώδη κανόνα της ΕΕ και ουδείς της είπε ότι θέλει να φύγει από την ΕΕ. Η Ιρλανδία έβαλε 20 χώρες που είχαν ήδη ψηφίσει να ξαναψηφίσουν τις αλλαγές που γίνανε στη Συνθήκη με βάση το δημοψήφισμά της – και μόνο σε εμάς είναι αμαρτωλό. Διότι το επιτρέπουν οι εγχώριες δυνάμεις, που προσπαθούν μέσα από αυτό το δημοψήφισμα να βάλουν πλαστά διλήμματα στη χώρα για να μην υπερασπιστούν όσα όφειλαν, αλλά ντρέπονται, φαίνεται, να μην υπερασπιστούν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σχετικά με την θέση της ‘Ανγκελα Μέρκελ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Κοτζιάς επεσήμενα ότι η καγκελάριος ενδιαφέρεται πιο πολύ αυτή τη στιγμή σε ποιον θα χρεωθεί το όποιο πρόβλημα προκύπτει, παρά για την πραγματική λύση των προβλημάτων, να επανέλθει στην διάθεση μιας Ευρωπαίας πολιτικού να βρίσκει συμβιβασμούς. Μας κατηγορεί εμάς ότι δεν θέλουμε συμβιβασμούς. Την Τρίτη είχαμε δεχθεί πολύ σοβαρές υποχωρήσεις και συμβιβασμό και ειπώθηκε ότι την Πέμπτη θα καταλήγαμε σε συμφωνία. Την Τετάρτη στο Eurogroup εμφανίστηκαν οι δυνάμεις της ύφεσης και της λιτότητας με επιπλέον νέες προτάσεις – και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Να μην μιλάνε σε εμάς λοιπόν για συμβιβασμό. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση και ένα κράτος, που έχουμε επιδείξει πάρα πολλές φορές ότι ξέρουμε την κουλτούρα του συμβιβασμού, την έχουμε ανάγκη και την υλοποιούμε.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού: «Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις προσπαθώ να στείλω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το δημοψήφισμά μας αφορά το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού μας να εκφράσει άποψη, αφορά την τύχη της πρότασης των τριών θεσμών, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη, και δεν αφορά καθόλου τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν αφορά καθόλου αυτό το παραμύθι περί Grexit. Και, το κυριότερο: Θα πρέπει να πάψουν να δραματοποιούν ένα πάρα πολύ φυσιολογικό γεγονός, την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του λαού μας σε ένα καυτό για εμάς ζήτημα. Εξάλλου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ΕΕ κάθε κράτος μέλος διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία: Προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, βέτο, δημοψηφίσματα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πιάνει την Ευρώπη πανικός. Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι; Δηλαδή, περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι’ αυτό στεναχωριούνται;».

Όσον αφορά το θέμα του βέτο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Έχω γράψει από πολύ παλιά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη. Αν χώρες όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία έχουν βάλει βέτο για το πού θα είναι το οικόπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο – ήμουν μπροστά σε μια τέτοια συζήτηση σε Συμβούλιο ΥΠΕΞ παλαιότερα – και εμείς για την υπεράσπιση θεμελιακών εθνικών μας συμφερόντων το δικαιούμαστε επίσης».

Τέλος σε ερώτηση του δημοσιογράφου, τι θα απαντούσε σε αυτούς που μετατρέπουν το δημοψήφισμα στην ερώτηση “ευρώ ή δραχμή“, “Ευρώπη ή Grexit”, ο κύριος Κοτζιάς ανέφερε: 
 

Υπάρχουν στην Ελλάδα δύο ρεύματα, τα οποία τα απορρίπτω και τα δύο. Το ένα λέει ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη πρέπει να φύγουμε εδώ και τώρα από το ευρώ. Το άλλο λέει ότι προκειμένου να μην φύγουμε από το ευρώ, πρέπει να υποταχθούμε και να παραδοθούμε στην Ευρώπη. Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή στη γραφειοκρατία της Ευρώπης. Για μένα υπάρχει η Ευρώπη ως ένα πεδίο μάχης όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί, οι συνθήκες, οι συμφωνίες με την ΕΕ.


σχετικα αρθρα