Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής για τα Μνημόνια, Δημήτη Βίτσα, που κάνει λόγο για ψέματα αναφορικά με τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Βίτσας ζήτησε από τους θεσμούς τα έγγραφα των μνημονίων. 

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε: «Είναι άξιο καταγγελίας αυτό που έκανε» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια» για την κίνηση του κ. Βίτσα να ζητήσει από τους θεσμούς τα έγγραφα των μνημονίων.

«Όπως είναι γνωστό η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Οι συνεδριάσεις της είναι δημόσιες και μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βίτσας. 

«Όποιος και όποια τις παρακολουθεί και θυμάται – και οι βουλευτές που είναι μέλη της οφείλουν να θυμούνται – γνωρίζει πως η απόφαση να ζητηθούν τα πρακτικά και οι αποφάσεις των θεσμών που έχουν σχέση με τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια, είναι απόφαση της Επιτροπής» τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Βίτσας και επισημαίνει ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι να ζητηθεί η συνδρομή και άλλων προσώπων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, που έπαιξαν ρόλο στην επιβολή και εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. 

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενεργεί με βάση αυτές τις αποφάσεις που συχνότατα είναι ομόφωνες» επισημαίνει. 

Και συνεχίζει:

Ενοχλούνται βεβαίως όσοι επιθυμούν την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων και πολιτικών επιλογών που δημιούργησαν ελλείμματα και χρέος και εκτίναξαν την ανεργία, περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, διέλυσαν το δημόσιο, κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας. Αλλά τι να κάνουμε; Χατίρια τέτοιου τύπου δεν γίνονται.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι γνωστό, πως στα μέλη της Επιτροπής έχουν παραδοθεί από τις 4 Ιουνίου όλες οι δανειακές συμβάσεις που μας έχουν κοινοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου. Συγχρόνως, στα μέλη της Επιτροπής και στην δημοσιότητα έχει δοθεί όλη η αλληλογραφία της Επιτροπής με τρίτους, πλην όσων αφορούν σε ιατρικό απόρρητο.

«Οτιδήποτε άλλο και από οποιαδήποτε κατεύθυνση λέγεται, είναι απλά ψέματα» καταλήγει.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο, ζήτησε την συνεργασία και τη συνδρομή τους στο έργο της Εξεταστικής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνιο, ζητά από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας με επιστολές που έχει αποστείλει στις 19 Ιουνίου.

Ο κ. Βίτσας, ζητά από τον πρόεδρο της Κομισιόν και από τον διοικητή ης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποστείλουν στην Εξεταστική Επιτροπή τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της ΕΕ καθώς και της ΕΚΤ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015.

Από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ζητά, πέραν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Ταμείου, να δοθούν πληροφορίες και να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με την συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων στα σεμινάρια του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας απέστειλε προσωπικές επιστολές με τις οποίες τους καλεί να έρθουν στην Ελλάδα και να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, προς τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς και τους Πολ Τόμσεν, Κλαους Μαζούχ Ματίας Μορς αλλά και προς τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίσερ.