Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον της  Ελλάδας και της ευρωζώνης. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα της Ελλάδας στον ESM,  με το οποίο ζητούν διετή συμφωνία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και την αναδιάρθρωση του χρέους. Η έγκριση ή μη του ελληνικού αιτήματος, ενώ απομένει ελάχιστος χρόνος από τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, θα είναι καθοριστικής σημασίας

«Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup​ απόψε στις 19:00 ώρα Βρυξελλών για να συζητήσουμε το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ελήφθη το απόγευμα» έγραψε στο Twitter o πρόεδρος του Eurogroup.

Extraordinary Eurogroup teleconference tonight 19:00 Brussels time to discuss official request of Greek government received this afternoon

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) June 30, 2015

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε αποστείλει επιστολή, ζητώντας νέο δάνειο και υπογραμμίζοντας την ασφυκτική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα:

  • Η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά χρηματοδοτικά προβλήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για όλο το 2016.
  • Δεν δόθηκαν δόσεις από το δεύτερο πρόγραμμα, από τον Ιούλιο του 2014
  • Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές
  • Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και το αίτημά μας για μία παράταση εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν έγινε δεκτό
  • Ο  ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.