Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τα φώτα χθες βράδυ στο Μαξίμου έσβησαν σχετικά νωρίς αν αναλογιστεί κανείς την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του λίγο προτού η Ελλάδα βγει και τυπικά έξω από το πρόγραμμα αποφάσισαν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να ξεκουραστούν περιμένοντας ότι η σημερινή νέα συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να στείλει ένα σήμα πιθανής σύγκλισης ή εξέτασης της νέας πρότασης της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς. 

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη ακόμη και για λόγους συμβολισμού και από νωρίς η πρωθυπουργική ομάδα σχεδίασε την νέα πρόταση προς τον ESM θεωρώντας ότι έστω και στο παρά πέντε μπορεί να αποτελέσει μία νέα βάση συζήτησης αποτρέποντας με την ύπαρξή της την λήψη άμεσων κυρωτικών μέτρων από τους δανειστές για την χώρα. 

Ήδη το Μαξίμου γνώριζε ότι απορρίπτοντας την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το προηγούμενο βράδυ θα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι αυτό που εμφανίζεται αρνητικό σε όλες τις προτάσεις των δανειστών, αλλά ότι κι αυτό επιδιώκει μία συμφωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση άκουσε τις φωνές κάποιων εταίρων που εμμέσως της πρότειναν την λύση του ESM, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός άκουσε και τις εισηγήσεις ορισμένων μελών της κυβέρνησης όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Πανούσης που του είπαν να μην είναι σκληρός και να επιδιώξει την συμφωνία και τον συμβιβασμό. Αυτό το επιβεβαίωσε το βράδυ ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος δήλωσε ότι ήταν εκείνος που εισηγήθηκε  στον πρωθυπουργό να επιδιώξει συμφωνία, ενώ αναλόγως κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας πιστεύοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να φανεί αδιάλλακτη.

Το Μαξίμου το βράδυ δεν επιβεβαίωνε ότι ζητήθηκε από την Αθήνα να σταλούν διευκρινίσεις για την τελευταία πρότασή της στο Eurogroup που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί για να εξετάσει το ελληνικό αίτημα.

Πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά το αίτημα με την νέα ελληνική πρόταση θα εξεταστεί ουσιαστικά μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος κάτι που υπονόησε και η Γερμανίδα Καγκελάριος.