Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αδυνατούν να εκτιμήσουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αν και οι τελευταίοι μήνες δίνουν σαφές στίγμα, στη Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ένα νέο, το τρίτο, μνημόνιο για την Ελλάδα. 

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας μπροστά στα ερείπια που προκάλεσε η τακτική του τελευταίου πεντάμηνου και στον ορατό κίνδυνο να αποχωρήσει πολιτικά τελειωμένος από την εξουσία (σ.σ. και όχι περιοριστικά λόγω δημοψηφίσματος) επιδιώκει ένα... άλμα πίστεως ζητώντας από όσους εξύβριζε μέχρι χθες ένα νέο πακέτο και, προσφέροντας με βάση τα όσα αφήνει να εννοηθούν ο κ. Βαρουφάκης, ένα βαρύ πακέτο μέτρων πάνω στις προτάσεις Γιούνκερ. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να πείσει ότι διαπραγματεύεται μέχρις εσχάτων, ότι επιχειρεί να διώξει το ΔΝΤ και, ταυτόχρονα να καταστήσει υπαίτια για όποια συνέχιση της περιπέτειας την πλευρά των δανειστών. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, συνεργάτες του Προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι το μείζον πρόβλημα για την επίτευξη μίας συμφωνίας, που πέραν όλων των άλλων θα επανέφερε σταδιακά την οξυγόνωση της ελληνικής οικονομίας με ρευστότητα, υπονομεύεται από την πλήρη διάρρηξη των προσωπικών σχέσεων αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα με τους συνομιλητές του. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν στη Συγγρού, ότι οι πιστωτές – μέσω του κ. Γιούνκερ – θέτουν ως προϋπόθεση για την επί της ουσίας συζήτηση είτε τη ματαίωση του δημοψηφίσματος είτε τη δημόσια δήλωση του κ. Τσίπρα υπέρ του «ναι». Οτιδήποτε από τα δύο θα συνιστά μία βαριά πολιτική ήττα για τον Πρωθυπουργό, που όλο αυτό το διάστημα επένδυσε στην κινηματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα για τον κ. Τσίπρα είναι απλό, οπως το διακρίνουν στη Συγγρού:

  • είτε αποδέχεται τους όρους των εταίρων και, έχοντας μία βαριά πολιτική ήττα, ξεκινά μία μακρά συζήτηση που θα οδηγήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο και, πιο άμεσα, στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και το άνοιγμα των τραπεζών. Πρόκειται για το σενάριο της αναζήτησης σανίδας σωτηρίας. 
  • είτε επιμένει στην πολιτική του για το δημοψήφισμα, αφήνοντας την οικονομία και την κοινωνία σε κατάσταση ζόμπι (σ.σ. φράση που είχε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν ο Γ. Βαρουφάκης) τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Δευτέρα και με ορατό κίνδυνο, στις επόμενες 48 ώρες, να αποσυρθεί όλο το διαθέσιμο «πραγματικό» χρήμα από τα ΑΤΜ. Θα πρόκειται, σε αυτή την περίπτωση, για ένα ελιγμό με στόχο να αποσείσει ο κ. Τσίπρας από πάνω του τη ευθύνη της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και, τελικά, της ίδιας της χώρας.  

Η απάντηση που θα δοθεί θα ξεδιαλύνει και τις πραγματικές προθέσεις του κ. Σαμαρά, αν και στη Συγγρού εκτιμούν ότι, παρά τις προσπάθειες Δραγασάκη και 3 – 4 ακόμη στελεχών, η τακτική της νέας κυβέρνησης, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε μέχρι και σήμερα, ήταν παρελκυστική.