«Οι κανόνες πρέπει να τύχουν σεβασμού παντού. Και στην Ελλάδα», διεμήνυσε ο Ματέο Ρέντσι

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι το υπόδειγμα της νέας Ευρώπης που οραματιζόμαστε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να πετύχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία και να αποφευχθεί το δράμα και η δραχμή, αλλά η κατάσταση μας απομακρύνει από το κεντρικό σημείο της συζήτησης διότι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες. Αφού τους σέβονται παντού το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Δεν κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις για να τις πληρώσουμε στους Έλληνες, δεν αυξήσαμε τους φόρους για να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να μην τους πληρώνουν οι Έλληνες εφοπλιστές. 

Ο Ματέο Ρέντσι κατέληξε: 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στον κύριο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, και ελπίζω ο ελληνικός λαός να κατανόησε με σαφήνεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος, διότι δεν αφορά την συμπάθεια δυο ηγετών, αλλά την επιστροφή στην δραχμή ή την παραμονή στο Ευρώ. Το πραγματικό στοιχείο κλειδί είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυο προβλήματα: ένα αποκλειστικά οικονομικό όραμα του μέλλοντος της ΕΕ δεν αποφέρει αποτελέσματα. Και αν κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι είναι αρκετό, πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι η λιτότητα δεν έφερε αποτελέσματα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα όπου σήμερα το απόγευμα θα συναντήσει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.