Την συμφωνία σε προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις πάνω στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα έθεσε ως προϋπόθεση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, παρέπεμψε στην απόφαση του 2012, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιμήκυνσης ενός ποργράμματος που έχει εκπνεύσει. Παράλληλα, υπογράμμισε πως  «ο,τι και να συμβεί στην Ελλάδα, η ΕΕ μπορεί να το χειριστεί», ενώ η ΕΕ θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλίσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της για να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «δεν θα πρέπει να αναλάβουν αμέσως δράση μετά την αποτυχία πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα», αν και σημείωσε ότι έχουν το δικαίωμα «να απαιτήσουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων διάσωσης που χορήγησαν στην Ελλάδα».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Η Κομισιόν έχει συμβουλεύσει το Eurogroup να μη θέσει, άμεσα, την Ελλάδα χρεοκοπημένη μετά τη μη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Dombrovskis δήλωσε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν στάση αναμονής όσον αφορά τα δάνεια μέχρι να υπάρξει μια απόφαση στο αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στηρίζει τον ελληνικό λαό και η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα ανοιχτή». 

«Δεν υπάρχουν ''μυστικά'' σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική διαδικασία. Το πρόγραμμα έχει εκπνεύσει. Πρέπει να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

«Όπως ξέρετε τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν έρθει δυο επιστολές από κυβέρνηση με μια σειρά αιτημάτων, το ένα για διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ένα με κάποια καλύτερα διαρθρωτικά μέτρα και επιμήκυνση του δευτέρου προγράμματος. Χθες στο Eurogroup τέθηκαν αυτά τα αιτήματα αυτά. Όσον αφορά την επιμήκυνση του EFSF, η απόφαση του Eurogroup ήταν αρνητική γιατί ήταν νομικά και τεχνικά αδύνατη, εφόσον απέμεναν λίγες ώρες από τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Σχετικά με το αίτημα αναδιάρθρωσης του χρέους που περιλαμβάνει η επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού, ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, παραπέμποντας ουσιαστικά στις τότε αποφάσεις.

Για το δάνειο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ που ζητά η Ελλάδα από τον ESM, είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που διέπεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για το πώς αξιολογείται ένα τέτοιο αίτημα, για το πώς πρέπει να κινηθεί το Eurogroup, καθώς και ότι θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσeις για το νέο δανειακό πρόγραμμα».

Αυτή την ώρα η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα και η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα μέτρα βάζει τη χώρα στο πλαίσιο ενός τρίτου προγράμματος.  Η Κομισιόν καταρχήν θα κάνει την αξιολόγηση του αιτήματος και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. 

Όπως είπε, τώρα είμαστε σε μια διαφορετική διαδικασία, εξαιτίας της εκπνοής του προισχύσαντος προγράμματος, και «πρέπει να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα για να γίνει αυτό επισήμως θα πρέπει να γίνει δεκτό από το Eurogroup».