«Δεν κινδυνεύει ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ωστόσο διεμήνυσε ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα βρούμε λύση». 

Μιλώντας στη γερμανική βουλή, ο γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες έρμαιο της κυβέρνηση τους» και πρόσθεσε:

Οι έλληνες διαπραγματευτές έφυγαν από το τραπέζι, ενώ έδιναν ραντεβού για την άλλη εβδομάδα. 

Επίσης, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε:

Είναι σκάνδαλο ότι μια αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει οι πλούσιοι να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και δεν έθεσαν αίτημα να παγώσουν οι λογαριασμοί και οι άνθρωποι οι δικοί μας εγγυώνται για τα χρήματα που βγαίνουν από την Ελλάδα.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος και Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατηγόρησε την γερμανική Αριστερά ως συνυπεύθυνη για την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης και ανέφερε ότι η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει την διαφυγή των χρημάτων των πλουσίων στο εξωτερικό. 

Για το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011, ο αντικαγκελάριος είπε ότι διαφέρει από αυτό του Αλέξη Τσίπρα «γιατί ήταν υπέρ της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη είναι μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της μετά τη Συνθήκη της Ρώμης. Η ανάπτυξη της Ευρώπης οπισθοδρομεί», επεσήμανε.