Σε πολωτικό κλίμα με τους ευρωπαίους, τους οποίους κατηγόρησε για το κλείσιμο των τραπεζών, ήταν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο έριξε γέφυρες επικοινωνίας με τους εταίρους, γα συμφωνία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει λόγο στο λαό. Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε τη σύνταξή τους. Είναι πράγματι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής.

Εξαπέλυσε επίθεση στους ευρωπαίους εταίρους τους οποίους κατηγόρησε για το κλείσιμο των τραπεζών, «επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό».

Προσωπικά δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του.

Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

«Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή όχι. Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης για δημοψήφισμα:

Σε πολύ σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις.

Αυτό συνέβη στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες με το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία όπου το δημοψήφισμα ακύρωσε προσωρινά τη Συνθήκη της Λισαβώνας και οδήγησε σε επαναδιαπραγμάτευση, όπου η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους.

Δυστυχώς, στη περίπτωση της Ελλάδας είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μετά την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του».

Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του διεμήνυσε ότι στόχος του είναι η επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας:

Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής.

Επίσης, τόνισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, ώστε να απαντήσουν θετικά σε μια συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι  «η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συνταξιούχους και τους έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, παρέχοντάς τους εξηγήσεις για την πορεία μέχρι να φτάσουμε στη διακοπή των συνομιλιών. Παράλληλα, τούς κάλεσε να κελίσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καταστροφής

Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας  σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα.

Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων. Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε. Και γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται.

Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο για την εφαρμογή ακριβώς της ίδιας συνταγής και όλων των εκκρεμοτήτων του μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν.  Και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση. Το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό. Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στο λαό γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Και αυτό πράττουμε. 

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν. Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ΝΑΙ σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόδου από την κρίση.  Να πείτε κι εσείς όπως έλεγαν εκείνες τις κακές μέρες του κοινοβουλίου, που έχουμε αφήσει πίσω μας, ΝΑΙ σε όλα. Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. Συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων. 

«Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει και τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Το όχι δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα. Το όχι είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία. Όχι δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών.
 
Όχι σημαίνει: ισχυρή πίεση. Μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Το «ΟΧΙ» αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη μέρα. 

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λήξουν σύντομα. Λένε εν γνώσει τους ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι είχα σχέδιο για έξοδο από το ευρώ. Και επιτελούν κακή υπηρεσία στην πατρίδα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, παρείχε διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ελληνίδες, Έλληνες, Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη νηφαλιότητα & την ψυχραιμία που επιδεικνύετε. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν. Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους, δεν θα χαθούν.

Να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας. Και μια βέβαιη ελπίδα για μια καλύτερη συμφωνία. Είναι η ευθύνη προς τους γονείς μας, προς τα παιδιά μας,προς τους εαυτούς μας. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία.