Στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη σχέση τους με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση. 

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «είναι ανοιχτές οι θύρες της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κοινό μας σπίτι και πρέπει να τηρούμε τους κανόνες» σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ενώ είπε χαριτολογώντας ότι οι διαφωνίες δεν σημαίνει ότι χαλάνε οι ανθρώπινες σχέσεις των ηγετών. «Έβλεπα μια φωτογραφία από το συμβούλιο της Ευρώπης που αγκάλιαζα ταυτόχρονα τον Αλέξη και την Άνγκελα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι θίγεται η προσωπική μας σχέση», υπογράμμισε ο Ρέντσι. 

«Όταν υπάρχουν μικρές διαφορές απόψεων, από κοινού θα πρέπει να τις επιλύσουμε, αλλιώς δεν θα έχουμε πια Ευρώπη αν μας χωρίζουν οι απόψεις μας» σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός

Η γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα «δεν έχει υποστεί βλάβη» και ότι σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες κάθε κράτους. «Ποτέ δεν τέθηκε εν αμφιβόλω η καλή μας σχέση και έχουμε συνομιλήσει τηλεφωνικώς επανειλλημένα τις τελευταίες μέρες» ανέφερε η Μέρκελ. 

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε:
Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ώρες ή ημέρες μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Και όταν υπάρχουν διαφωνίες, συζητούμε για να φτάσουμε σε συμπέρασμα.