Στο διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ήταν στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, τονίζοντας το γεγονός ότι κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στις αναφορές επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να ασκήσει πίεση στους δανειστές με στόχο τη σύναψη μιας καλύτερης συμφωνίας.

Το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι «ο Τσίπρας καλεί τους Έλληνες να απορρίψουν τη λιτότητα στην κάλπη». 

«Ο Τσίπρας λέει ότι θα διεξαχθεί το ελληνικό δημοψήφισμα» γράφου στο πρώτο τους θέμα οι Financial Times. «Η ελπίδα για μετακίνηση (σ.σ. θέσεων) χάθηκε αφότου ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε για ψήφο στο "Όχι"» σημείωσε η βρετανική εφημερίδα.

«Τσίπρας: Ψήφος στο "όχι" θα αυξήσει την πίεση στους δανειστές» αναφέρει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισς πως μία απόρριψη της τελευταίας πρότασης των δανειστών θα οδηγήσει σε μία καλύτερη συμφωνία.

O ιστότοπος του γερμανικού περιοδικού Spiegel τονίζει ότι «ο Τσίπρας δεν ακυρώνει το δημοψήφισμα», προσθέτοντας ότι στο διάγγελμα παραδέχτηκε ότι θέλει να πιέσει τους δανειστές. Συμπληρώνει ωστόσο τη βούληση της Αθήνας για διαπραγμάτευση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται, θέλει να μείνει στην Ευρώπη: Πρωθυπουργός Τσίπρας» έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στο Twitter.

 

Ο αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, με αναρτήσεις στο Twitter,  εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, λίγο μετά τις δηλώσεις του.

«Λάθος του Τσίπρα: Αν ο λαός ψηφίσει "όχι'', οι καταθέσεις θα χαθούν, είτε μέσω κουρέματος είτε μέσω υποτίμησης» έγραψε και συνέχισε:

«Ο Τσίπρας επίσης κάνει λάθος που λέει ότι το "όχι'' θα οδηγήσει σε καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές. Κάθε ημέρα που σπαταλιέται οδηγεί την Ελλάδα βαθύτερα στην ύφεση».

«Αν πράγματι ο Τσίπρας δεν έχει πλάνο για Grexit (και κατά κάποιο τρόπο πιστεύω ότι δεν το έχει σκεφτεί) η επάνοδος της δραχμής θα είναι απρογραμμάτιστο χάος» πρόσθεσε. «Γίνονται κουραστικές οι διαλέξεις για τη δημοκρατία από κάποιον που εξαπάτησε το λαό με τρελές υποσχέσεις και ανακοίνωσε δημοψήφισμα μέσα σε οκτώ ημέρες» συμπλήρωσε.