current views are: 1

1 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση16:41

Ντάισελμπλουμ: Καμία συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα – Βαρύ κλίμα στο Eurogroup (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε για μια ώρα, προκειμένου να εξετάσει τις επικαιροποιημένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το αίτημα για διετές, τρίτο, πρόγραμμα δανεισμού από τον ESM. 

Δημοσίευση 16:41’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε για μια ώρα, προκειμένου να εξετάσει τις επικαιροποιημένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το αίτημα για διετές, τρίτο, πρόγραμμα δανεισμού από τον ESM. 

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε για μια ώρα, προκειμένου να εξετάσει τις επικαιροποιημένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το αίτημα για διετές, τρίτο, πρόγραμμα δανεισμού από τον ESM. 

Το κλίμα ήταν αρνητικό για την ελληνική πλευρά, με τους Ευρωπαίους αλλά και την ελληνική πλευρά να τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αυτό τόνισε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup ή μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών», είπε και συνέχισε: «Μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».

«Απόψε είχαμε μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μετά τη χθεσινή σύσκεψη. Συζητήσαμε τις δύο επιστολές του έλληνα πρωθυπουργού. Συζητήσαμε επίσης την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα, σχετικά με το αίτημα για την παράταση του παλαιού προγράμματος που συζητήσαμε χθες, επιβεβαιώσαμε την απόφαση του περασμένου Σαββάτου. Η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν λόγοι για παράταση. Έτσι, δυστυχώς, το πρόγραμμα έληξε χθες τα μεσάνυχτα» σημείωσε ακόμη ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την παρούσα κατάσταση δεδομένης της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξή του στον ελληνικό λαό.

Από ελληνικής πλευράς, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για bail in, δηλαδή για κούρεμα στις καταθέσεις.
 
O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ, ανέφερε μέσω tweet ότι το συμβούλιο αποφάσισε να αναμείνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν υπάρξει νέα συζήτηση σχετικά με την ελληνική κρίση.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ανέφερε επίσης, ότι το Eurogroup θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού, ενώ και εκείνος έγραψε ότι δεν θα γίνει καμία ενέργεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.


σχετικα αρθρα