Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει το ελληνικό αίτημα για νέο πακέτο στήριξης, σύμφωνα με την επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, που παρέπεμψε τις εξελίξεις για μετά την Κυριακή.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισε στη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι το αίτημά του για ένα νέο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί από το συμβούλιο βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, μάλιστα, αφήνει αιχμές για τη μη πληρωμή του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές έγκαιρα και πλήρως». 

«Έλαβα τις επιστολές που στείλατε στις 30 Ιουνίου 2015, ζητώντας ξανά μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και μου υποβάλετε ένα αίτημα – ως προέδρου του διοιοικητικού συμβουλίου του ESM – για στήριξη σταθερότητας από τον ESM. Οι επιστολές σας μοιράστηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τα συζητήσαμε σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, σχετικά με την νέα αίτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε και πάλι στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην στηρίξει μια παράταση, δεδομένου ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην απόφαση αυτή δεν είχαν αλλάξει.

Το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονταν με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των κερδών των μελών της ευρωζώνης από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή σας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές έγκαιρα και πλήρως. 

Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημα σας για οικονομική στήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»

Λίγο νωρίτερα, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε τονίσει σε δήλωσή του ότι «δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών».

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».