Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επικεφαλής του Ταμείου ερωτήθηκε τι κατά τη γνώμη της πρέπει να έλθει πρώτο, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

«Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά», μειώνοντας το ελληνικό χρέος, απάντησε η κυρία Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα πώς αξιολογεί με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε:

Δεν έχουμε καμία επιλογή όσον αφορά το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα. Αντιμετωπίζουμε όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις... ως θεμιτούς εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πιο πρόσφατη πρόταση της Αθήνας. «Έχουμε λάβει τόσες πολλές "τελευταίες" προτάσεις, που έχουν επικυρωθεί, ακυρωθεί, αλλάξει, τροποποιηθεί, τις τελευταίες ημέρες, που είναι ιδιαίτερα αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη αυτής της τελευταίας πρότασης» της Αθήνας, έκρινε.

«Υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει ευελπίστως να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, λιγότερη αβεβαιότητα για το τι θέλει ο ελληνικός λαός, και πόσο κύρος διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ακόμη η Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«ΤΟ ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί χώρα που έχασε πληρωμή»

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό CNN, «καταλαβαίνω την αγανάκτηση του απλού λαού, συμπάσχω μαζί του».

Σχετικά με το δημοψήφισμα έκανε λόγο για «μια δημοκρατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να λάβει τη γνώμη του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ακόμη:

Η ισχυρή ελπίδα μου -τονίζει- είναι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι μέλος της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ και ελπίζω ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την αβεβαιότητα.

Η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ παραμένει ισχυρό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε την οφειλόμενη δόση και επανέλαβε ότι εφόσον η πληρωμή αυτή εκκρεμεί, το Ταμείο δεν μπορεί να τη χρηματοδοτήσει.

«Οι κανόνες του ΔΝΤ είναι ότι όταν ένα μέλος δεν επιστρέφει αυτά που οφείλει στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται. Έχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο, αλλά δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω μέχρι η διεθνής κοινότητα, το ΔΝΤ δηλαδή, να πάρει τα χρήματά του» τόνισε.