Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σκληρή μάχη για την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δίνει ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και, συνολικά, η Νέα Δημοκρατία, καθώς στην κεντροδεξιά εμπεδώνεται η ανησυχία ότι τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι άλλα από τη ρήξη με την ευρωζώνη και τη δραχμή

Αυτό που εδώ και κάποιους μήνες συνιστούσε μάλλον μία τυπική προειδοποίηση, αποτελεί πλέον για σειρά γαλάζιων στελεχών ένα πολύ υπαρκτό σενάριο. Κι αυτό διότι ο Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει ότι με πράξεις και παραλήψεις της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διαμορφώνει τους όρους για το... αναπόφευκτο. 

Στη Ν.Δ. σημειώνουν ότι η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης ήδη από το Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με τις τελευταίες επιλογές της για το δημοψήφισμα και την στο παρά πέντε αίτηση για παράταση του προγράμματος (σ.σ. που δεν θα μπορούσε να γίνει ούτως ή άλλως αποδεκτή καθώς θα έπρεπε να εγκριθεί από κοινοβούλια) δεν ήταν παρά κινήσεις προκειμένου να προκληθεί ασφυξία, να ναρκοθετηθεί το κλίμα με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (μη πληρωμή δόσης) και, τελικά, να επιχειρηθεί να φορτωθούν όλα στην πλευρά των πιστωτών. 

Τις ανησυχίες αυτές ενίσχυσε όχι μόνον το διάγγελμα του κ. Τσίπρα χθες αλλά και οι αναφορές κορυφαίου κοινοβουλευτικού στελέχους που στην αίθουσα των δημοσιογράφων του κοινοβουλίου περιέγραψε ως λογική εξέλιξη ενός «όχι» τη δραχμή αλλά και ως λογικό επόμενο του «ναι» μία μακρά πολιτική εκκρεμότητα, που επειδή θα παρέτεινε την ασφυξία θα οδηγούσε, τελικά, στο ίδιο αποτέλεσμα. 

Σε πείσμα αρκετών γαλάζιων που εκτιμούν ότι σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ο κ. Τσίπρας θα αποχωρήσει, στη Ν.Δ εκφράζεται ο προβληματισμός ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα «παραδώσει» χάριν μίας κυβέρνησης συνεργασίας αλλά αντιθέτως θα εκβιάσει εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά και τη ΝΔ δεν έχουν ως στενό ορίζοντα το δημοψήφισμα της Κυριακής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια διερεύνησης των προθέσεων Τσίπρα, η αναζήτηση συμμάχων και σημείων πίεσης ώστε, αν ο Πρωθυπουργός επιλέξει εκλογές, αυτές να διεξαχθούν αφού έχει επανέλθει μία σχετική κανονικότητα στη χώρα και, παράλληλα, η προσέγγιση με στελέχη όλου του ευρωπαϊκού τόξου με τελικό στόχο ένα ευρύ μέτωπο που, ενδεχομένως, θα κληθεί να δώσει τον υπερ πάντων εκλογικό αγώνα με στόχο τις 50 έδρες και τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Στόχος του κ. Σαμαρά μέχρι την Κυριακή είναι να αναδειχθούν οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, να εμπεδωθεί το διακύβευμα αλλά και παράλληλα να αφεθούν οι οργανώσεις των πολιτών που έχουν αναλάβει το ρόλο υπεράσπισης του Ναι χωρίς να είναι «καπελωμένες» από τα τρία κόμματα (ΝΔ, Ποτάμι, Πασοκ) του ευρωπαϊκού τόξου.