Στην ελληνική πλευρά ρίχνει τις ευθύνες για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το Politico ο Γιουνκέρ μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκαν να κλείσουν τη συμφωνία, ενώ ο Βαρουφάκης έβγαλε τους διαπραγματευτές του από την αίθουσα παρά το γεγονός ότι ήταν τόσο κοντά σε συμφωνία.

«(Ο Γιουνκέρ) είπε πως ήμασταν έτοιμοι να διαθέσουμε μπροστά μελλοντικά κεφάλαια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για συμφωνία και πως το θέμα ήταν ιδεολογικό», ανέφερε στο Politico μέλος του κοινοβουλίου που βρίσκονταν στη συνεδρίαση.

«Είπε, ήμασταν τόσο κοντά, στην πραγματικότητα, ήμασταν τόσο κοντά που ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ για τα οποία τσακωνόμασταν».

Όπως αναφέρει το Politico, τρεις πηγές που βρίσκονταν στην αίθουσα περιέγραψαν το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, είπαν όμως ότι ο Γιουνκέρ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς το τι ακριβώς αναφέρονταν.

Το κλίμα ήταν τεταμένο ενώ ο Γιουνκέρ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη συνεργασία με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, συνεχώς άλλαζαν τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κλείσουν συμφωνία όσο και αν έκαναν πίσω οι διαπραγματευτές της ΕΕ.