Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Εξαντλήθηκε κάθε πιθανότητα για διασφάλιση προοπτικής συμφωνίας χθες και μ’ αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση βαδίζει προς την Κυριακή με στόχευση την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα επιτύχει το «όχι» κι εκ των πραγμάτων την διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνοντας ότι το Eurogroup δεν επρόκειτο να πάρει καμία απόφαση, συντασσόμενο ουσιαστικά με την γραμμή Μέρκελ όπως διατυπώθηκε νωρίς το μεσημέρι, -δηλαδή διαπραγμάτευση από βδομάδα-,  θέλησε εγκαίρως να τραβήξει ένα ακόμη επικοινωνιακό χαρτί με την εμφάνισή του ενώπιον του ελληνικού λαού. Την τρίτη από την Παρασκευή. 

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην δύσκολη θέση να επιμείνει στην διατήρηση της θέσης υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος αφού οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν άφησαν κανένα περιθώριο ή σκέψη απόσυρσης του. Ο πρωθυπουργός έριξε εκ των πραγμάτων το βάρος της παρέμβασής του στο ότι επιχειρείται εκβιασμός του ελληνικού λαού και από τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης υπέρ του Ναι και υπονόησε ότι κάποιοι θέλουν δοτές κυβερνήσεις, δηλαδή την πτώση της κυβέρνησής του. 

Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις σε σχέση με το πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι σαφές ότι εάν διασφαλίσει το «ΟΧΙ» θα επιδιώξει επιστροφή στην διαπραγμάτευση με το χαρτί της λαϊκής ετυμηγορίας για μία συμφωνία κοινό τόπο των δύο πλευρών. Δεν είναι όμως σαφές κατά πόσο η απέναντι πλευρά εξακολουθεί να έχει ως συνομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν από ευρωπαΪκές πηγές. 

Εάν τα πράγματα οδηγήσουν στο ΝΑΙ τότε η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν προτίθεται να υπηρετήσει ένα νέο μνημόνιο, μία επώδυνη συμφωνία άρα βάση της λογικής θα παραιτηθούν ο ίδιος κι η κυβέρνησή του. Θα προκηρύξει όμως εκλογές ή θα συναινέσει στον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης έως ότου γίνουν εκλογές; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη ούτε στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα και όλα θα ζυγιστούν μπροστά στα δεδομένα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.