current views are: 1

2 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση09:53

«Ρήγμα» στην κυβερνητική γραμμή για το δημοψήφισμα από τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

«Ρήγμα» στην κυβερνητική γραμμή για το δημοψήφισμα από τεσσάρων βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

«Ρήγμα» στην κυβερνητική γραμμή για το δημοψήφισμα από τεσσάρων βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

 «Ρωγμές» στη στάση  της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα της Κυριακής προκαλεί η διαφοροποίηση τεσσάρων βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πρόκειται για τον βουλευτή Ηρακλείου, Κώστα Δαμαβολίτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «ναι» και τον βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, τον Δημήτρη Καμμένο, βουλευτή Πειραιά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛ., Νίκο Μαυραγάνη, οι οποίοι κάλεσαν τον πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τις διαφοροποιήσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έστειλε ηχηρό μήνυμα στους βουλευτές του.

«Έχουμε πόλεμο, δεν κάνουμε εκπτώσεις στον πόλεμο, όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», διεμήνυσε ο κ. Καμμένος.

Σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση τέσσερις βουλευτές

Ο Κώστας Δαμαβολίτης, μιλώντας στον «9,84 Ηρακλείου», κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψηφισμα της Κυριακής

«Η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», ο βουλευτής και επεσήμανε ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας.

«Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο “όχι” και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά… αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε “όχι”, τι ακριβώς θα κάνουμε;», υπογράμμισε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε:

Εγώ όταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκπροσωπώ τον μέσο Έλληνα, τον νοικοκύρη με τις 5.000 ή 10.000 ευρώ στην τράπεζα που φοβάται. Δεν έχω εντολή να κουρευτούν οι καταθέσεις. 

Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ όπως είπε ο ίδιος στο δημοψήφισμα θα ψηφίσει «ανοικτές τράπεζες». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και  βουλευτής Πειραιά, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπερ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του». 

«Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής», τονίζει και συμπληρώνει:

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους – Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.

Ζητώ την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας…

Ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε:

Παραμένω μαχητής του ‘όχι’. Αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής ή για το αν αποκρούει αυτήν. Όμως καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο, με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη. Φανταστείτε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα τον καιρό της γερμανικής κατοχής με τους Έλληνες να ερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση της κατοχής ή όχι και το πόσο ελεύθεροι θα ήταν τότε να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούλησή τους, όπως άλλωστε επιτάσσει και σήμερα η αναλογική εφαρμογή του αρ. 52 του Συντάγματός μας. Είναι αυτονόητο ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες ημέρες και πριν από τα capital controls υπέρ του ‘όχι’. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε Δούρειους ίππους. Όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν τη διατήρηση της ρευστότητας στη χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας τον δρόμο του ‘όχι’.

Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα, τόσο αυτό, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου Δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση. Η πολιτική συνέχεια στη χώρα μας έχει ένα μονόδρομο. Την υπογραφή κοινής διακήρυξης από μεμονωμένους βουλευτές, από φορείς της κοινωνίας, από πολιτειακούς παράγοντες, διακήρυξη που θα είναι θεμελιωμένη στη βασική αρχή του ανθρωπισμού και σε δύο στρατηγικές, η πρώτη εκ των οποίων είναι η επιδίωξη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δεύτερη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τούτη την ώρα το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ειλικρινής συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών αποθεμάτων της χώρας στον πιο πάνω μονόδρομο για την απελευθέρωση αυτής. Κάθε άλλη επιλογή, είναι αστήρικτη, ανεδαφική και οδηγεί για τα επόμενα 40 χρόνια στην υποδούλωση όλων μας. 

Παράλληλα, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει δηλώσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος. 

Χρυσοβελώνη: Αυτό με ξεπερνά…

«Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών για το δημοψήφισμα μου προκαλεί εντύπωση», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μιλώντας στο Mega, σχετικά με τους τρεις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που διαφοροποιούν τη στάση τους στο δημοψήφισμα από την κυβερνητική γραμμή, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη σημείωσε:

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές μετείχαν σε όλες τις Κ.Ο. της προηγούμενης εβδομάδας και δεν ακούσαμε διαφοροποιήσεις. Επίσης, οι συγκεκριμένοι ψήφισαν το προηγούμενο Σάββατο «ναι» στη Βουλή. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είπαν «ναι» στο δημοψήφισμα και θα πουν «ναι» στα μέτρα.

Παράλληλα, η κυρία Χρυσοβελώνη είπε πως δεν γνωρίζει ο Κώστας Δαμαβολίτης να είχε ειδοποιήσει τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο, για τη διαφοροποίησή του.

«Σε κάθε περίπτωση, η βούληση των συγκεκριμένων βουλευτών εκφράστηκε στην Ολομέλεια το προηγούμενο Σάββατο», υπογράμμισε. 

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους βουλευτές, η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. δήλωσε ότι «τις όποιες εξελίξεις θα τις αποφασίσει ο Πρόεδρος του κόμματος».

«Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται κατά συνείδηση, αλλά αυτό με ξεπερνά», επεσήμανε. 

«Δεν θα τους κρίνω εγώ, θα τους κρίνουν οι ψηφοφόροι», κατέληξε.


σχετικα αρθρα