«Δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση από την άποψη των σχέσεων των θεσμών. Και τη Δευτέρα θα είμαστε "παντρεμένοι" και θα πρέπει να ζήσουμε μαζί και να κουβεντιάσουμε μαζί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της συνέντευξης Tύπου με τον Βέλγο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντιντιέ Ρέυντερς.

O έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι την Κυριακή δεν θα γίνει σεισμός, αλλά ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, κάτι που είναι φυσιολογικό στην ΕΕ με βάση και τις ίδιες τις συνθήκες της ΕΕ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «αλλά δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματά της».

«Όλοι πρέπει να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια και τον δημοκρατικό διάλογο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι η Ελλάδα και με «ναι» και με «όχι» θα έχει δυσκολίες, καθώς τώρα διαπιστώνουμε ένα δράμα 5 ετών.

«Αυτό που δεν πρέπει να κερδίσει είναι ο φόβος. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα, ηρεμία, να σκεφτούμε με καθαρό κεφάλι αν θέλουμε να συνεχίσει ο αργός θάνατος που ισχύει εδώ και 5 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ευρώπη έχει τη δημοκρατική ικανότητα να αντιληφθεί τη θέληση ενός λαού μετά από ένα δημοψήφισμα, εξηγώντας:

Ασφαλώς θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις που δεν θα γίνουν σε 24 ώρες. Αλλά χωρίς κατηγορίες και στερεότυπα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διότι «δεν συμφέρει κανένα στην Ευρώπη και στον κόσμο να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και να προστεθεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρούμε άμεση λύση με τη ρευστότητα, και θα συμφωνήσουμε μετά από διαπραγμάτευση τις νέες προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.