Στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περί παραίτησή του σε περίπτωση «ναι» κάνουν εκτενείς αναφορές τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με τον γερμανικό Τύπο να εξαπολύει βολές προς την Αθήνα, ενόψει δημοψηφίσματος.

«Ο Βαρουφάκης θα παραιτηθεί εάν οι Έλληνες υποστηρίξουν τη λιτότητα» αναφέρει το αμερικανικό Bloomberg, που φιλοξενεί τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού

Financial Times σημειώνουν ότι «ο Βαρουφάκης θα παραιτηθεί εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ναι», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν  τη Δευτέρα.

«Η ψήφος στο όχι δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα» τονίζει το βρετανικό BBC κάνοντας αναφορά στη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις κλειστές τράπεζες της χώρας κάνοντας λόγο για ισχυρές πιέσεις στην οικονομία.

 

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πλέον προκαλεί θυμό. Ο Γιούνκερ μιλά για σπατάλη ενέργειας και χρόνου, ο Σόιμπλε τονίζει ότι δεν υπάρχει νόημα σε αυτά που λέει η Ελλάδα και η Λαγκάρντ τονίζει ότι οι 'Ελληνες «πρέπει να μεγαλώσουν». Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν μασάει πια τα λόγια του, λέγοντας ότι οι προτάσεις των Ελλήνων ήταν τρελές. 

H Handelsblatt σε άρθρο της αναρωτιέται αν «οι γερμανοί θα πρέπει να σώσουν τους 'Ελληνες αποταμιευτές», επικαλούμενη γνωμη γερμανού οικονομολόγου που επισημαίνει ότι η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό ζήτημα είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο δραματική και προειδοποιεί για επέκταση αφερεγγυότητας και σε άλλες τράπεζες. 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί με διάλυση» αναφέρει σε άρθρο της η Tagespiegel τονίζοντας ότι η χώρα έχει χωριστεί στα δύο όσον αφορά το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της Κυριακής και ότι πολλοί περιμένουν την απόλυτη συντριβή. «Την ώρα που η κυβέρνηση απειλείται με κατάρρευση, το δημοψήφισμα έχει φουντώσει ανάμεσα στον κόσμο μια κόντρα που τους έχει χωρίσει σε δύο μέρη» επισημαίνει η εφημερίδα. 

«Δεν είναι τα χρήματα της Αμερικής» έχει τίτλο άρθρο γνώμης της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), αναφερόμενη στην ένθερμη υποστήριξη του «όχι» από τους έλληνες οικονομολόγους, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολιτισμικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κίνηση...