current views are: 2

2 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:07

Έκθεση ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος – Απαιτείται ελάφρυνση και χρηματοδότηση 60 δισ. ευρώ

Στη δημοσιότητα έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έκθεσή του, ζητώντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο. 

Δημοσίευση 15:07’
αρθρο-newpost

Στη δημοσιότητα έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έκθεσή του, ζητώντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο. 

Στη δημοσιότητα έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έκθεσή του, ζητώντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους, κάνοντας λόγο για χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

«Στην τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμήθηκε ότι επιστρέφει στην οδό της βιωσιμότητας, αν και παρέμενε πολύ ευάλωτο στα σοκ. Μέχρι αργά το καλοκαίρι του 2014, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί περαιτέρω, φάνηκε ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012, αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν όπως είχε συμφωνηθεί. Όμως σημαντικές αλλαγές που έγιναν έκτοτε στις πολιτικές -χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις- οδηγούν σε σημαντικές νέες ανάγκες χρηματοδότησης» αναφέρεται από το Ταμείο που προσθέτει:

Με δεδομένο επιπλέον το πολύ υψηλό υφιστάμενο χρέος, αυτές οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν μη βιώσιμη τη δυναμική του χρέους. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει είτε εξετάσει κανείς το χρέος βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012 είτε στρέψει την προσοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους ή στις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το ΔΝΤ προσθέτει ότι «για να εξασφαλισθεί με υψηλές πιθανότητες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οι ελληνικές πολιτικές πρέπει να επανέλθουν σε σωστή πορεία, αλλά επίσης, κατ’ ελάχιστον, οι ωριμάνσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων πρέπει να επιμηκυνθούν σημαντικά, ενώ θα χρειασθεί να παρασχεθεί νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με παρόμοιους όρους παραχώρησης για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Όμως αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εξετάζεται αποδυναμωθεί περαιτέρω -ιδιαίτερα μέσω μιας περαιτέρω μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και ακόμη ασθενέστερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων- θα καταστεί απαραίτητο να γίνουν κουρέματα του χρέους».

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ Τo 2022.

Και τονίζεται ότι για να πιαστούν οι στόχοι του Νοεμβρίου του 2012 «απαιτείται «κούρεμα» που αντιστοιχεί σε μείωση χρέους πάνω από 30% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ (60 δισ. με τις ανάγκες μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο) και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ταμείο θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το δημόσιο χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια. 

Διαβάστε την έκθεση

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους, ενώ οι χρηματοδοτικές της ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά, είπε την Πέμπτη ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) , μετά την δημοσιοποίηση της προκαταρκτικής ανάλυσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα δεν λαμβάνει υπόψην την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα – το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την μη πληρωμή της τελευταίας δόσης προς το Ταμείο – γεγονότα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές βασικές προβλέψεις της έκθεσης.

Εντούτοις, όπως εξήγησε, το Ταμείο έχει καταλήξει σε δύο συμπεράσματα:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και δεδομένου το πού βρίσκεται η χώρα όσον αφορά την υπερχρέωσή της και την περιορισμένη της δυνατότητα να απορροφήσει χρέος, υπάρχει η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν έχει διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την αντιμετώπιση του χρέους, ωστόσο «το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε μια αντιμετώπιση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο».

«Προτού έχουμε και τα δυο, δεν θα μπορούμε να πάμε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και να πούμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βιώσιμο μεσοπρόθεσμα», είπε.


σχετικα αρθρα