Τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρεί να καταγράψει η Natalie Nougayrede στον Guardian. 

Αναλόγως την εποχή τους έχουν ακόμα ομοιότητες αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως «ο Αλέξης Τσίπρας που ως νέος διάβαζε Τρότσκι και Γκράσι και του αρέσει να δηλώνει τον αντικομφορμισμό του με το ντύσιμό του, εξακολουθεί να φέρνει κάπως στον Παπανδρέου».

«Και στον Παπανδρέου δεν άρεσαν οι γραβάτες. Μα, πάνω από όλα ερχόμενος στην εξουσία το 1981 ήθελε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο είναι διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες ο συντηρητικός προκάτοχός του. Ο Παπανδρέου κατακεραύνωνε την τότε ΕΟΚ ως μια απειλή για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και ως μια οικονομική ολιγαρχία αποικιακού ύφους. Στην πραγματικότητα, όμως, έγινε ο απόλυτος μάστορας της τέχνης να παίρνει το μέγιστο της οικονομικής βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς πόρους», γράφει. 

Και οι ομοιότητες εξακολουθούν...αναφέρει: ο Αλέξης Τσίπρας φλέρταρε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο Ανδρέας είχε αποκτήσει πολύ καλές σχέσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ στη συνέχεια επέδειξε μιας μορφής συμπάθεια προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι διαφορές ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το άρθρο, έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση κρίσεων. «Ο Παπανδρέου, ένας χαρισματικός ρήτορας, έβαλε στην άκρη τη ριζοσπαστική ιδεολογία και τη συγκρουσιακή τακτική. Μέτρησε τα εθνικά αντανακλαστικά που κατευθύνονταν προς τη θυματοποίηση, με εποικοδομητικές πολιτικές. Με αυτό τον τρόπο βοήθησε να μικρύνει το τραύμα του Εμφύλιου Πολέμου στην Ελλάδα – ένα τραύμα που ο Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει με τις αναφορές του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντί να γίνει ο εκδικητής της ελληνικής Αριστεράς, ο Παπανδρέου επέλεξε τον πραγματισμό. Αντί για ριζοσπαστική ρητορική, πάντρεψε τη σύνεση και βοήθησε τη χώρα να βγει από το ταραγμένο παρελθόν της», καταλήγει.