Την αναγκαιότητα της χρήσης βέτο από την πλευρά της Γαλλίας σε περίπτωση Grexit ζητά ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο οποίος τονίζει την ίδια στιγμή ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, την Δευτέρα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. 

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πώς εκτιμά την την έως τώρα συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου και πώς θα πρέπει να ενεργήσει έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Τ. Πικετί απάντησε :

Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα. Εδώ και έξι μήνες συζητάμε (...) οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί από το 2012. Εάν η Γαλλία συνεχίζει να έχει μια χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας μια χώρα με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της.

O οικονομολόγος συνεχίζει: «Αυτό θα προκαλέσει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία στην Ελλάδα το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε. Μετά από την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, θα ενισχυθούν οι διακηρύξεις της ακροδεξιάς περί εξόδου από την Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουμε τη τάξη και θα σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα».

Ο Πικετί καταλήγει:

Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφρασθεί επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο και είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια τέτοια απόφαση  για έξοδο εάν η Γαλλία αντιστέκεται. Θα πρέπει επομένως να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή η Γαλλία με ένα πολύ πιο δυνατό τρόπο απ' ότι έχει κάνει έως τα τώρα. 

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος οικονομολόγος μιλά για «προδοσία» των Ευρωπαίων έναντι των υποσχέσεών τους για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μιλάει ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ίχνος αλλαγής στις αξιώσεις της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 4% από το 2018 και για δεκαετίες μετά.

 «Το 2012 υπογράφηκε μια ασαφής συμφωνία με την Ελλάδα», δηλώνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» και εξηγεί:

«Από τη μια, υπήρχε ένας στόχος για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν σημαντικό, αφού μιλούσαν για 4% του ΑΕΠ έως το 2057.

Συγχρόνως όμως έλεγαν : μόλις πετύχετε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το σημείο οι Ευρωπαίοι πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους απέναντι στους Έλληνες : Όταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι Έλληνες έφθασαν σε ένα ελαφρύ πρωτογενές πλεόνασμα και η τότε κυβέρνηση ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι Ευρωπαίοι είπαν «α..μπα. τι πώς .»! θα το συζητήσουμε αργότερα και έτσι έπεσε η κυβέρνηση (Σαμαρά) και έτσι ήρθε ο Τσίπρας και έτσι εδώ και έξι μήνες οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας συνεχίζουν να αρνούνται μια αναδιαπραγμάτευση που είχαν υποσχεθεί στους Έλληνες», υπογράμμισε.

Ο Τομά Πικετί τόνισε επανειλημμένα ότι στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην πρώτη γραμμή του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 4% από το 2018 και για τις δεκαετίες που ακολουθούν.

«Είναι πάντα η ίδια πρόταση που δεν έχει αλλάξει, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να βάλει στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους» τόνισε.

«Θεωρώ ότι είναι εντελώς παράλογο να δίνεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει. Μου θυμίζει αυτούς που έλεγαν κατά τη δεκαετία του '20 ( μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο) ότι «η Γερμανία θα πληρώσει» και ευτυχώς τη δεκαετία του '50 φανήκαμε πολύ πιο λογικοί ( διαγραφή του γερμανικού χρέους)», κατέληξε ο Τ. Πικετί.