Το τι σημαίνει όχι στο δημοψήφισμα εξήγησε τον ANT1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. 

Αφού κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει να δεχτεί τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν «αν θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας ή θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική πολιτική».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας: «Η Δημοκρατία δεν έχει περιθώρια παρερμηνειών ούτε περιθώρια να μην την υπολογίσουν τώρα πια οι δανειστές, γιατί η Ευρώπη έχει μια τέτοια παράδοση και όταν τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο η δημοκρατία με δημοψηφίσματα λύνει προς τα πού πρέπει να τεθούν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».
 
Με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος χαρακτήρισε αστήριχτο, κινδυνολογικό και εφιαλτικό το σενάριο ότι το ΌΧΙ σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. «Όλη αυτή η κινδυνολογία, ότι δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματα και επομένως θα βγείτε από την Ευρωζώνη, δεν στέκει» δήλωσε κατηγορηματικά. Σε αυτό το πνεύμα, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει την ευθύνη του και ο καθένας από τους θεσμούς πρέπει να αναλάβει τη δική του ευθύνη, να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και να λειτουργήσει με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.

Τέλος καταλόγισε ευθύνες στους θεσμούς για το γεγονός ότι επί 5 μήνες δεν υπήρξε μια «βιώσιμη συμφωνία». Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό και δεν ήταν πρόβλημα ούτε προτάσεων ούτε οικονομικών πολιτικών». Τέλος, απεύθυνε έκκληση «επειδή είναι κρίσιμη η στιγμή, να λέμε πράγματα τεκμηριωμένα, να μην φοβίζουμε τον λαό, να μην υπονομεύουμε τη δημοκρατία, να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει».