Επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι ο λαός θα πληρώσει είτε με συμφωνία είτε με Grexit, ενώ τόνισε ότι η αποπομπή από το ευρώ δεν συνιστά ατύχημα, αλλά συγκεκριμένη επιλογή. 

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός, πρέπει να είναι ενωμένοι και με προσανατολισμό εναντίον των προτάσεων και της τρόικας και της κυβέρνησης, ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

 Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τις δύο προτάσεις περίπου ίδιες και εξίσου αντιλαϊκές, τόνισε ότι έπρεπε και η πρόταση της κυβέρνησης να τεθεί στο δημοψήφισμα, ενώ επικαλούμενος τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, πρόσθεσε: «Είτε με "ναι", είτε με "όχι", είπε ότι σε 48 ώρες θα πάει σε συμφωνία. Δεν μπορεί να πάει πίσω από την πρόταση που έχει καταθέσει. Αυτήν την πρόταση καταγγέλλουμε».
 
Όπως σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, το εγχείρημα του δημοψηφίσματος έχει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για δημοψήφισμα-παρωδία με ερωτήματα που δεν ισχύουν, πλέον.
 
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «ατυχήματος», είπε ότι ενδεχόμενη αποπομπή από το ευρώ δεν συνιστά «ατύχημα», αλλά είναι συγκεκριμένη επιλογή, με τη χώρα να χρησιμοποιείται ως πείραμα για ενδεχόμενους σχεδιασμούς και εδώ και έξω που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι κάθε φορά που υπάρχει «αναμπουμπούλα» με δημοψηφίσματα, διάφορα καιροσκοπικά παιχνίδια και συζητήσεις περί αλλαγής νομίσματος κ.λπ., πίσω τους πάντα υπάρχουν κερδσσκόποι.
 
Για την πρόταση του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αφορά ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να προετοιμάσεις και να οργανώσεις τον λαό για να το αποδεχθεί. Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για την παραμικρή προετοιμασία του λαού, το οποίο εξακολουθεί να «κοροϊδεύει αισχρά».
 
Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο με την πρόταση του ΚΚΕ στην κάλπη «θα είναι άκυρο όχι με δική μας ευθύνη» και εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι δεν έθεσε καν σε ψηφοφορία στη Βουλή την πρόταση του κόμματος, ώστε να υπάρχει επίσημα στα εκλογικά τμήματα, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βρουν έξω από τα εκλογικά τμήματα ψηφοδέλτια με την πρόταση του ΚΚΕ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». Για την πρόταση-μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία.
 

Ο γγ. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο λαός θα πληρώσει είτε με συμφωνία, είτε με αποπομπή από το ευρώ.

 Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των τραπεζών, τόνισε ότι εντός Ευρωζώνης αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις επιπτώσεις που έχει στους πολίτες υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προστασίας του λαού, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να περάσει με ΠΝΠ.
 
Για την πιθανότητα ύπαρξης συμφωνίας, σημείωσε ότι αυτή είναι υπαρκτή, αν και όχι σε δύο ημέρες, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα εις βάρος του λαού θα είναι πολύ σκληρά.
 
Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό σε οργάνωση και προετοιμασία, σε αμφισβήτηση της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έφερε την κρίση στη χώρα και σε συσπείρωση με τη γραμμή πάλης που προτείνει το ΚΚΕ.