Με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για το νέο πακέτο μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, πολιτικοί και συνδικαλιστές της Αυστραλίας, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας καλούν την κυβέρνηση της Αυστραλίας να παρέμβει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα για την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

"1. Η κλιμακούμενη κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας των ανθρώπων και των δημοκρατικών αρχών και όχι μέσω εκβιασμών και την επιβολή σκληρών, τιμωρητικών και μη βιώσιμων μέτρων λιτότητας.

2. Οι καταφανείς προσπάθειες από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες και τραπεζίτες για να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό σε υποταγή μειώνει τον τόνο στην Ευρώπη σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από την πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία της και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επίλυση διαφορών στο μέλλον με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

3. Οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος που οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν σχετίζεται με τα μέτρα λιτότητας, δεν είναι το ευρώ ή η παραμονή στην ΕΕ. Προσπάθειες να δημιουργηθεί σύγχιση με αυτό το θέμα ή να εξαχθούν άλλα συμπεράσματα δεν βοηθούν στην επίλυση αυτής της κρίσης.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Αυστραλία μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας βιώσιμης λύσης για αυτή την κρίση επισημαίνοντας τις ανησυχίες αυτές στις επαφές της με το ΔΝΤ και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για τούτο καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παίξει έναν τέτοιο ρόλο." 

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Μs Ged Kearney President Australian Council of Trade Unions

Mr Andrew Dettmer Australian Manufacturing Workers Union

Mr Dave Noonan Secretary Construction Forestry Mining and Energy Union

Senator Scott Ludlam Foreign Affairs Spokesperson The Greens

Και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας

Διαμαντής Ρόρρης, Σίδνεϊ

Θόδωρος Μάρκος, Μελβούρνη

Παναγιώτα Ανδριτσάκη, Αδελαϊδα