Δήλωση συμπαράστασης στην ελληνικό λαό έκανε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, στέλνοντας μήνυμα ότι «εκείνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι ο εξευτελισμός και η ταπείνωση της Ελλάδας»

«Έχει διαφανεί ότι η βαθιά ανθρωπιστική κρίση και η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού ουδόλως ενδιαφέρουν τους θεσμούς. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εξευτελισμός και η ταπείνωση της Ελλάδας με στόχο κανένας λαός στην Ευρώπη να μην τολμήσει να σηκώσει κεφάλι ξανά» τονίζει το ΑΚΕΛ της Κύπρου και επισημαίνει τις απαράδεκτες προτάσεις των θεσμών. 

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ευαγόρου:

Μια απλή ανάγνωση των απαράδεκτων προτάσεων των θεσμών προς την Ελλάδα οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν προϊόν νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων, είναι αντιαναπτυξιακές, υφεσιακές και οδηγούν σε περαιτέρω λιτότητα και φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού. 

Την ίδια ώρα επικρίνει τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης και του Νίκου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «δυστυχώς και παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για στήριξη στην Ελλάδα, στην πράξη η Κύπρος δια των ενεργειών του Υπουργού Οικονομικών συντάχθηκε πλήρως με τους Γερμανούς αλλά και τους υπόλοιπους νεοαποικιστές της Ευρώπης». Μάλιστα, αναφέρεται στη θέση που πήρε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup:

Η απόφαση να μην δοθεί οποιαδήποτε παράταση ή άλλη διευκόλυνση στην Ελλάδα ήταν Ομόφωνη και αυτό λέει πολλά, όπως επίσης και το γεγονός ότι η Κύπρος συμφώνησε με την εκδίωξη του Έλληνα Υπουργού από το Eurogroup. 

Για άλλη μία φορά λοιπόν η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια, έμεινε εκτεθειμένη αφήνοντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα μόνη. 

Αναφορικά με το δημοψήφισμα τονίζει:

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, αυτό είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ με συνέπεια συμπαρίσταται και στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό στη δύσκολη και άνιση μάχη που δίνουν.