Η ώρα της ευθύνης και της Δημοκρατίας έφτασε τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε νέα δήλωσή του εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

«Καλό είναι να σιγήσουν τώρα οι σειρήνες της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως όταν ένας λαός παίρνει τις τύχες στα χέρια του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη με ψυχραιμία, ζυγίζοντας τα επιχειρήματα και όχι τους αφορισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΔΝΤ,  έκθεση μεγάλης σημασίας που επιβεβαιώνει το αυτονόητο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα όπως είπε ο μόνος τρόπος είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20 χρόνια περίοδος χάριτος. «Πέντε μήνες τώρα αυτή η θέση δεν δόθηκε ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει αυτή την επιλογή μας να μην αποδεχθούμε μια συμφωνία που παρακάμπτει αυτό το μείζον ζήτημα του χρέους. Το ΔΝΤ δικαιώνει την πρόταση μας ότι χωρίς το χρέος δεν είναι βιώσιμη λύση» είπε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

«Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτό που κρίνεται είναι αν υπο εκβιασμούς θα υποκύψουμε, αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας, αν θα αποδεχθούμε να κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη σε μια συμφωνία που θα δώσει τέλος σε μια πενταετία της καταστροφής».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες λίγο πριν να ανοίξουν οι κάλπες «να δείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις απόψεις». Όπως τόνισε «ότι και να επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν έχουμε τίποτα να μας χωρίζει. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Σημαίνει συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους. Όχι στα τελεσίγραφα, στους εκβιασμούς, όχι στον διχασμό και στον πανικό. Σας καλώ με αποφασιστικότητα να αποφασίσετε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη».