«Θα πάρουν χρόνο» και θα είναι δύσκολες οι νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ανεξαρτήτως του δημοψηφίσματος, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά το ξέρω ήδη από τώρα: Αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε στην Bild, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξής του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία «θα πάρει κάποιο χρόνο».

Για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, η κατάσταση έχει «επιδεινωθεί σημαντικά» τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έληξε, υπενθύμισε ο Σόιμπλε, και οι νέες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης θα λάβουν χώρα σε μια «εντελώς νέα βάση και σε ένα πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί» προσθέτοντας ότι «αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο» ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Εάν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα, οι υπουργοί Οικονομικών (σ.σ. της ευρωζώνης) θα το εξετάσουν και, εάν εκπληρώνονται ορισμένοι όροι, το Eurogroup θα εκφραστεί υπέρ (της διεξαγωγής) νέων διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Στη Γερμανία η Bundestag, η κάτω Βουλή η οποία διακόπτει σήμερα τις εργασίες για τις θερινές διακοπές, πρέπει να συγκληθεί για να δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί.

Εάν υπάρξει ζήτημα χορήγησης νέας βοήθειας, αυτό δεν μπορεί παρά να εγκριθεί παρά μόνο «βάσει μιας ξεκάθαρης αρχής: υποστήριξη με αντίτιμο αληθινά ανταλλάγματα», δηλαδή «μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε.