Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό το βράδυ της Κυριακής αμέσως μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού του υποδεικνύουν να προχωρήσει σ' αυτήν την πολιτική κίνηση απομακρύνοντας άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Βεβαίως οι σχετικές εισηγήσεις σχετίζονται με τα ακόλουθα σενάρια: Να επικρατήσει το  ̈όχι  ̈ή να επικρατησει το  "ναι" με μικρή διαφορά. Αλλιώς στο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογών πέραν τού να παραιτηθεί.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που θέλουν βαθύ ανασχηματισμό πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση που σχετίζεται με τους δανειστές και την συμφωνία θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σαφές στο εσωτερικό της χώρας βγάζοντας εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέστειλε πολλές φορές ως τώρα την απόφασή του να καρατομήσει τον Βαρουφάκη -κυρίως περιμένοντας να υπογραφεί πρώτα η συμφωνία- όμως τώρα εμφανίζεται να έχει πειστεί ότι με τον Γιάνη εντός θα χαθεί και πάλι η όποια προσπάθεια.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αποδίδουν στον κ. Βαρουφάκη το 90% της ευθύνης για την μη επίτευξη της συμφωνίας και τού καταλογίζουν σκοπιμότητες αποφεύγοντας να μιλήσουν αναλυτικά γι ́ αυτές. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι οι τελευταίες πολιτικές αποφάσεις πχ για το δημοψήφισμα δεν ελήφθησαν διότι ο πρωθυπουργός επηρεάστηκε από τον Βαρουφάκη - όπως έχει ακουστεί- αλλά κυρίως λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έφθασαν οι διαπραγματεύσεις μετά την επίδοση του τελευταίου  «τελεσίγραφουυ» το απόγευμα της προπερασμένης Πέμπτης στο Eurogroup.

Ο ανασχηματισμός- αν θα γίνει τελικά- δεν θα παρασύρει μόνο τον υπουργό Οικονομικών αλλά και άλλους υπουργούς που σύμφωνα με το Μαξίμου δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος