Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής, όταν και αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του Υπ. Εσωτερικών και της Singular για το αποτέλεσμα, θα υπάρξει ένας νικητής. Για την ακρίβεια δύο, αν στους νικητές συνυπολογιστεί και ο διχασμός που επέπεσε στην κοινωνία. Ωστόσο, το εύρος της νίκης θα κρίνει εάν θα πρόκειται για θρίαμβο ή για πύρρειο νίκη.

Είναι σαφές ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας κερδίσει το στοίχημα του «όχι» θα εμφανιστεί ενισχυμένος. Όπως επίσης είναι σαφές ότι διαφορετικό μήνυμα θα σταλεί με ένα οριακό αποτέλεσμα κοντά στο 51% και άλλο εάν η δυναμική του «όχι» φτάσει στο 55%.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα έχει να ισχυριστεί ότι η θέση του κατανίκησε όχι μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις «δυνάμεις της συντήρησης στην Ευρωζώνη» (σ.σ. αν και είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει τις κορώνες).

Για τον Πρωθυπουργό υπάρχει ένα άτυπο όριο, κι αυτό δεν είναι άλλο από τα ποσοστά που συγκέντρωσαν αθροιστικά τα τρία κόμματα που, επισήμως, στηρίζουν το όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 36,34 τον Ιανουάριο, η Χρυσή Αυγή 6,28 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,75%. Συνεπώς, τα τρία κόμματα που στηρίζουν, επισήμως, το όχι άθροισαν τον Ιανουάριο το 47,37% των ψήφων ενώ προφανώς ένα ποσοστό περί το 3-4% θα πρέπει να προστεθεί καθώς μερίδα ψηφοφόρων του ΚΚΕ δεν θα πειθαρχήσει στην επιλογή του άκυρου του Περισσού ενώ στην ίδια δεξαμενή θα μπουν και ψηφοφόροι εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων.

Άρα, όσο παραπάνω από το 51% κινηθεί ο κ. Τσίπρας τόσο περισσότερο θα μπορεί να δηλώσει νικητής, καθώς –μεταξύ άλλων– δημιουργεί και την «προίκα» του για τις εκλογές που, αργά ή πολύ γρήγορα, θα διεξαχθούν.

Στον αντίποδα, οι τρεις του ευρωπαϊκού μετώπου, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, εκκινούν από πολύ μικρότερη επίσημη αφετηρία, αφού συνολικά άθροισαν το 38,54% των ψήφων, τον περασμένο Ιανουάριο. Αν, συνυπολογιστούν περίπου τρείς μονάδες ακόμη από εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (Παπανδρέου, ΔΗΜΑΡ) ξεκινούν από μία αφετηρία περί το 41% (σ.σ. στην πραγματικότητα μικρότερη λόγω της αποδυνάμωσης των κομμάτων στο διάστημα μετά τις εκλογές).

Συνεπώς, αν η τριπλέτα Σαμαρά, Θεοδωράκη και Γεννηματά εξασφαλίσουν την πλειοψηφία αύριο, θα μπορούν να μιλούν για μεγάλη νίκη, έστω κι αν σε όρους εκλογών το κάθε κόμμα υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον ίδιο τρόπο με το «όχι», το απόλυτο ποσοστό του «ναι» θα δρομολογήσει εξελίξεις: είτε στην κυβέρνηση, σε περίπτωση νίκης του «ναι», είτε στο χώρο της αντιπολίτευσης σε περίπτωση μίας ήττας καθώς και σε αυτή - την αναμέτρηση επιβεβαιώθηκε ότι με την εξαίρεση στελεχών όπως οι Καμίνης – Μπουτάρης που διαθέτουν κάποια ερείσματα και, φυσικά, τον Κ. Καραμανλή που αποτελεί μόνος του ξεχωριστό κεφάλαιο, ουδείς μοιάζει να μπορεί να «απειλήσει» την πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Εκτός βέβαια από τον ίδιο του τον εαυτό...

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος