Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μεγάλη κινητοποίηση, με στόχο να επιστρατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη του «Ναι» και να δώσουν το παρών ως εκλογικοί αντιπρόσωποι στα 19.160 εκλογικά τμήματα του αυριανού δημοψηφίσματος, κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Στη Συγγρού αλλά και στα στρατηγεία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού επικρατεί έντονος προβληματισμός μετά τα επανειλημμένα κρούσματα χρησιμοποίησης του κρατικού μηχανισμού από την κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση του «όχι». Η διακίνηση έντυπου υλικού προς το προσωπικό και τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και αλλού, η δημιουργία ενός «επίσημου», υποτίθεται, σάιτ για το δημοψήφισμα, που όμως προπαγανδίζει μόνον την κυβερνητική θέση για το «όχι» αλλά και η απαγόρευση του Υπουργού Εσωτερικών Νικ. Βούτση προς τις Περιφέρειες να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που συλλέγουν, δημιουργούν προβληματισμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η λέξη «νοθεία» προφανώς δεν έχει ακουστεί, ωστόσο ψιθυρίζεται εντόνως το τελευταίο διάστημα, αποτυπώνοντας την ανησυχία των στελεχών της αντιπολίτευσης ειδικά σε μία εκλογή που, κατά τις δημοσκοπήσεις, θα κριθεί στο νήμα.

Το πρόβλημα για τη Ν.Δ. είναι ότι ουσιαστικά εκείνη καλείται να σηκώσει το βάρος της επιτήρησης της εκλογικής διαδικασίας, καθώς το μεν Ποτάμι διαθέτει ηγεσία αλλά όχι μηχανισμό, ο δε πάλαι ποτέ ισχυρός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είτε μετανάστευσε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε απλώς εξαφανίστηκε. Ο προβληματισμός διογκώνεται και από το γεγονός ότι, λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που ακολουθήθηκαν, δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για τη διαδικασία εξαίρεσης των δικαστικών αντιπροσώπων, κάτι που σημαίνει ότι σε όποια τμήματα δεν υπάρξει νομικός, χρέη δικαστικού αντιπροσώπου θα αναλάβει κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η Συγγρού είναι και το γεγονός ότι στα κινητά τηλέφωνα πολλών στελεχών έφτασε χθες μήνυμα, με το οποίο καλούνταν να προτείνουν φίλους σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αναλάβουν αντιπρόσωποι του «Ναι» στην εκλογή της Κυριακής.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος