Το CNN μιλάει... Ελληνικά και εξηγεί τον λόγο που αν και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξοδο από το ευρώ, εχει μια μόνιμη θέση στη γλώσσα της Ευρώπης.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι κλειστές και οι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. 
Ένα όχι θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας εξόδος της χώρας από το ευρώ, όμως η Ελλάδα θα έχει πάντα μια θέση στην ευρωπαϊκή γλώσσα- συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της λέξης Ευρώπης» σημειώνει, θυμίζοντας την αναφορά στην ελληνική μυθολογία, για την αρπαγή της από τον Δία.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στην σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας λέγοντας χαρακτηρισιτκά, «αν η Ελλάδα μπορούσε να πληρώσει το χρέος της με λέξεις» και παρουσιάζει πέντε ελληνικές λέξεις, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη εξηγώντας τους λόγους.

Δημοκρατία
Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα λίγο πολύ έχει τη «μητρότητα» των λέξεων που είναι απαραίτητες για να διοικείται μία ελεύθερη χώρα. Και οι 28 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι δημοκρατίες, λέξη η οποία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις δήμος (κοινών ανθρώπων) και κράτος, που σημαίνει δύναμη ή εξουσία.

Πολιτική
Αν και υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν μικρή εξουσία στις υποθέσεις των μεμονωμένων χωρών- μελών, οι οποίες κυβερνώνται από τα δικά τους πολιτικά κόμματα.

Ηθική
Η λέξη ηθική έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη, ήθος. Χωρίς αυτή, υπάρχει περιθώριο για διαφθορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από τις λιγότερο διεφθαρμένες στον κόσμο, σύμφωνα με το transparency.org. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία ήταν στις 20 κορυφαίες πέρυσι. Η Ελλάδα όμως είναι 69η στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαφθορά.

Φοβία
Υπάρχει αρκετός φόβος για το τι θα συμβεί στη συνέχεια σε αυτό το οικονομικό δράμα της Ελλάδας. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το τι θα ήταν καλύτερο για τις αγορές, τον ελληνικό λαό ή και τις δύο πλευρές.

Πληθώρα
Η ευρωζώνη είναι γεμάτη από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία με οικονομίες που είναι ισχυρές και ευημερούν, δίνοντας δύναμη στο ευρώ. Αλλά η ευημερία δεν είναι κοινή σε όλη την ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και σίγουρα η Ελλάδα έχουν δει το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών να πέφτει από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος