Το έντονο παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών αποκαλύπτουν οι Financial Times. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πίτερ Σπίγκελ, ο Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη το πρωί της προηγούμενης εβδομάδας, πέρασε το βράδυ του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ. Οι τρεις τελευταίοι, έπειτα από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων, έδωσαν στον έλληνα πρωθυπουργό προθεσμία με την τελική τους πρόταση.

Σύμφωνα με το άρθρο, λίγο πριν από τις 10 το πρωί, οι δύο πλευρές απείχαν μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Τσίπρας έδειχνε να συμφωνεί με τους Θεσμούς και όλοι πίστευαν ότι η συμφωνία είχε κλείσει, αφού ο πρωθυπουργός θα έπαιρνε και ως... μπόνους να συμφωνήσουν οι δανειστές για τα ξενοδοχεία, να μην μπουν δηλαδή στο 23% του ΦΠΑ, αλλά στο 13%, κάτι που θα έκλεινε τη διαφορά στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

«Φτάσαμε πολύ κοντά», λέει άτομο μέσα από την αίθουσα και το ρεπορτάζ συνεχίζει: Μετά από 10 ημέρες απειλών και αντεγκλήσεων, ο κ. Τσίπρας έφυγε για να συζητήσει με τους συμβούλους του. Επέστρεψε με ένα νέο έγγραφο με δέκα 10 παραχωρήσεις που ήθελε. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τους ομολόγους της ευρωζώνης, αναστέναξε... βαριά. Τα νεύρα είχαν σπάσει σε τέτοιο σημείο που η Κριστίν Λαγκάρντ ξέσπασε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το αδιάκοπο κάπνισμά του, λίγες ώρες πιο πριν.

«Ζαν Κλοντ, φεύγω από το δωμάτιο!», του είπε. Ηταν περίπου 20 λεπτά πριν από τις 11 μ.μ. και οι συζητήσεις είχαν σταματήσει. «Μα μόλις αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήταν πλέον, πεπεισμένοι ότι ο κατά τα άλλα χαρισματικός κύριος Βαρουφάκης είχε σκοπό να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις, εναποθέντας τις ελπίδες τους στον λογικό και πιο ρεαλιστή, όπως τον χαρακτήριζαν, Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, καθώς οι συνομιλίες προχωρούσαν, μία ήταν η διαπίστωση, σύμφωνα πάντα με τον Πίτερ Σπίγκελ: ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επηρεαζόταν άμεσα από τα ριζοσπαστικά στοιχεία του κύκλου του. Και όλα φάνηκαν από το την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, συνεχίζει το ρεπορτάζ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στην Ελλάδα το δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξή του ο Πιέρ Μοσκοβισί έλεγε: «Μέχρι και εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή. Πράγματι, οποιαδήποτε ελπίδα για συμφωνία, περίπου δύο ώρες μετά, έδειχνε να εξανεμίζεται.

Μετά το δημοψήφισμα οι απόψεις άρχισαν να σκληραίνουν επικίνδυνα και τα ταξίδια των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες πολλαπλασιάστηκαν. 

Ακόμη και μετά από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, κάποιοι από τους δανειστές επέμεναν να βρεθεί λύση, πιο πολύ από όλους ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Φρανσουά Ολάντ. Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ παρακαλούσε τον κ. Τσίπρα, στο τηλέφωνο, να αλλάξει γνώμη.

Διαπραγματευτές της ευρωζώνης λένε ότι έλαβαν επανειλημμένες εκκλήσεις από το Παρίσι, για να υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Ολάντ το μεσημέρι της Δευτέρας, για να συζητήσουν ένα ακόμη διάγγελμα που επρόκειτο να κάνει, με τον γάλλο πρόεδρο να τον καλεί να είναι πιο διαλλακτικός.

Αντί για αυτό, ο «προκλητικός» -όπως αναφέρουν οι FT- κύριος Τσίπρας κατηγόρησε την ευρωζώνη ότι εκβιάζει τους Ελληνες ψηφοφόρους. Λέγεται ότι ο Μισέλ Σαπέν απογοητεύτηκε. Ηταν ο πρώτος που μίλησε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εκείνο το απόγευμα, μετά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις", είπε ο Γάλλος.

«Ηταν ένα μείγμα θυμού και απογοήτευσης», περιγράφει ο βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Η εμπιστοσύνη έχει διαλυθεί σε τέτοιο σημείο πλέον, που αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι ακόμη κι αν οι Ελληνες αψηφήσουν τη συμβουλή του κ. Τσίπρα και ψηφίσουν «Ναι», ίσως να είναι απρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνησή του για ένα νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Van Overtveldt επισημαίνει: «Αν οι άνθρωποι ψηφίσουν Ναι, η κυβέρνηση λέει ότι θα εκτελέσει το πρόγραμμα» είπε και συνέχισε: «Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό από πλευράς μου, όπως και πολλών άλλων υπουργών, είναι απλά απίστευτο».

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος