Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τα σενάρια της επόμενης μέρας του δημοψηφίσματος έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς το "όχι" ως ετυμηγορία του ελληνικού λαού και σ' αυτήν την περίπτωση φυσικά θα πάρει την "εντολή" του λαού και θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο δεδομένων των μηνυμάτων που έχουν στείλει οι δανειστές και τα οποία λένε ότι θα εκλάβουν το όχι ως διάθεση για μη παραμονή στην ευρωζώνη. Επιπλέον οι ευρωπαίοι λένε μεταξύ τους ακόμή, ότι δεν θέλουν να έχουν τον Αλέξη Τσίπρα ως συνομιλητή.

Πάντως, στο καλό σενάριο ο υπουργός οικονομικών φεύγει για Βρυξέλλες την Δευτέρα το πρωί και παίρνει σε πρώτη φάση το ξεπάγωμα του ELA από την ΕΚΤ ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν οι τράπεζες που έχουν στραγγίξει από ρευστό. Η διαπραγμάτευση θα γίνει πάνω στην τελευταία πρόταση Γιούνκερ της προηγούμενης Κυριακής.

Στο σενάριο του ναι με μικρή διαφορά ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται και προσπαθεί να διαπραγματευτεί σεβόμενος την απόφαση του ελληνικού λαού. Θεωρεί δεδομένο ότι η συμφωνία θα είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρή και προκηρύσσει εκλογές με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, επομένως σχηματίζεται ένα μεταβατικό σχήμα που θα κλείσει την συμφωνία. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα είναι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών ή πολιτικών προςώπων.

Στην περίπτωση που το ναι βγει μπροστά σε μεγάλη απόσταση απο το όχι ο πρωθυπουργός δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων και θεωρείται βέβαιο ότι θα πιεστεί και από τους δανειστές και από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για να παραιτηθεί. Αυτό και θα κάνει. Στην προεκλογική περίοδο όμως θα εστιάσει την επιχειρηματολογία του στό ότι ο ίδιος δεν είναι ο πρωθυπουργός των μνημονίων και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος