Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων προβλέπεται μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στα επιτελεία όλων των κομμάτων έχουν εξετάσει τα πιθανά σενάρια, είτε εάν επικρατήσει το «όχι», είτε εάν υπερισχύσει το «ναι» και ήδη συζητούνται ποιες διεργασίες θα συντελεστούν και ποια πρόσωπα θα πρωταγωνιστήσουν.

Εξάλλου, πολλοί λένε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος η 6η Ιουλίου θα είναι μια τελείως διαφορετική ημέρα με άλλα πολιτικά δεδομένα, καθώς το ίδιο το δημοψήφισμα θα παράξει πολιτικά αποτελέσματα. Η κάθε πλευρά πιστεύει ότι έως την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η γραμμή της, είτε το ναι, είτε το όχι, και γι’ αυτό δίνουν και τη μάχη έως την τελευταία στιγμή.

Εάν επικρατήσει το «όχι»

Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κλείσει συμφωνία εντός 48 ώρες, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Υπό τη σκιά δημοσιευμάτων, όπως των FT, πως έρχεται κούρεμα καταθέσεων 30% για ποσά πάνω από 8.000 ευρώ (για τουλάχιστον μια τράπεζα από τις συστημικές), το οποίο διέψευσε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και η πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση, σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον.

Τι συμβαίνει με το «ναι»

Ο Πρωθυπουργός ρητά και κατηγορηματικά έχει δεσμευθεί δημόσια τις προηγούμενες ημέρες, ότι σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», θα εγγυηθεί ο ίδιος τις συνταγματικές διαδικασίες, ενώ είπε και πως δεν είναι πρωθυπουργός «παντός καιρού».

Μια εισήγηση που έχει ο πρωθυπουργός στα χέρια του είναι ότι αμέσως μετά το αποτέλεσμα να αποσυνδέσει μια δημοκρατική διαδικασία όπως το δημοψήφισμα με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. «Το δημοψήφισμα δεν είναι για την κυβέρνηση. Υπάρχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», έλεγε κυβερνητική πηγή τις προηγούμενες μέρες. Στην περίπτωση ενός οριακού «ΝΑΙ» ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να το διαχειριστεί χωρίς έντονους κραδασμούς και θα επιχειρήσει μια καλή συμφωνία για τη χώρα. Και στη συνέχεια όλα θα κριθούν στην ελληνική βουλή και τις πλειοψηφίες που θα διαμορφωθούν υπέρ ή κατά τις συμφωνία.

Στην περίπτωση μεγάλη διαφοράς του «ΝΑΙ» πυροδοτούνται διάφορα σενάρια που τα επεξεργάζονται κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το σενάριο που συζητείται σε αυτή την περίπτωση είναι να εκκινήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις διαδικασίες για να επιτευχθεί συμφωνία, θα την υπογράψει, σεβόμενος την εντολή του λαού και αμέσως θα αναλάβει συνταγματικές πρωτοβουλίες. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι ο σχηματικός μεταβατικής κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος δεν θα ήθελε να ηγείται και το νέο σχήμα θα τρέξει τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός που θα συγκροτηθεί θα έχει συγκεκριμένο ορίζοντα ζωής, δηλ. έως τα μέσα φθινοπώρου και στη συνέχεια η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Ήδη, σε διάφορα εκδοτικά, επιχειρηματικά και πολιτικά γραφεία, συζητούνται τα ονόματα εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού, όπως του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του πρώην Πρωθυπουργού, του δικαστικού Παναγιώτη Πικραμένου, ενώ η ΝΔ λέγεται ότι δεν έχει αντίρρηση, εάν συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, να ηγηθεί της κυβέρνησης, ο νυν αντιπρόεδρός της και κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδρούρου, ο Γιάννης Δραγασάκης. Πάντως τα ονόματα που διακινούν διάφορα κέντρα μάλλον δεν γίνονται αποδεκτά από τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία και στην περίπτωση επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου το πρόσωπο που θα κλιθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» θα είναι ευρύτερης αποδοχής και με ερείσματα και στο χώρο της αριστεράς.

Το σενάριο να γίνουν αμέσως εκλογές, δηλ. στις 2 ή 9 Αυγούστου θεωρείταιότι δεν έχει πιθανότητες, καθώς η οικονομία δεν αντέχει με κλειστές τράπεζες.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος