Τα σενάρια για την επόμενη ημεέρα μετά το δημοψήφισμα αναλύει η HSBC, με δύο γραφήματα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως κανένα σενάριο δεν περιλαμβάνει άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη, ασχέτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της HSBC, οι συνέπειες τόσο του «Ναι» όσο και του «Όχι» είναι αβέβαιες, ενώ τονίζει ότι το πρόγραμμα της ΕΕ έχει ούτως ή άλλως λήξει και η νέα κυβέρνηση έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 29 δισ. ευρώ από τον ESM.

Αναπόφευκτα, γράφει η HSBC, ένα «Ναι» αυξάνει την πιθανότητα η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, αν παραιτηθεί γρήγορα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αν σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ίσως μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση του δανείου εγκαίρως, ώστε να καταβληθεί η πληρωμή ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η επικράτηση του «Όχι», αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία. Όπως αναφέρει η HSBC, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα θεωρήσει ότι έχει ενισχυθεί από το δημοψήφισμα, όμως η εμφανής κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, και ο περιορισμός (ή και η πιθανή περιστολή) του ορίου του ELA θα μπορούσε γρήγορα να φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε θέση να μην μπορεί να ανοίξει άμεσα τις τράπεζες και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και ως εκ τούτου να πρέπει να δώσει IOUs και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της. Άπαξ και τυπωθεί παράλληλο νόμισμα, τότε η χώρα γρήγορα θα φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σενάρια, που το «Ναι» θα μπορούσε και πάλι αργά ή γρήγορα να οδηγήσει σε Grexit, ενώ το «Όχι» δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει στο τέλος συμφωνία για νέο πρόγραμμα με τους πιστωτές.

Τα σενάρια του «Ναι» 

Τα σενάρια του «Όχι»