Την πεποίθηση ότι το επόμενο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο ίδιος εξηγεί πως αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος θέλει την Ελλάδα στην Eυρωζώνη, ενώ σημειώνει ότι η οικονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, καθώς «τη δεκαετία πριν την κρίση ελήφθησαν λάθος οικονομικές αποφάσεις που οδήγησαν σε μη βιώσιμες λύσεις, όπως έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ το 2009».

 Με δεδομένο ότι λόγω αυτών έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, οδηγήθηκε στη λύση του δανεισμού από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

O κ. Ρέγκλινγκ τονίζει περί αυτού: 

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση να διορθωθούν τα προηγούμενα λάθη. Γι’ αυτό η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη προσαρμογή που ήταν πολύ επιμονή για τον πληθυσμό.

Μάλιστα παραδέχεται ότι η Ελλάδα ξεκίνησε την εξυγίανση της οικονομίας της από το πιο αρνητικό σημείο σε σύγκριση με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνει επίσης ότι ως Ευρωπαίος και δημοκράτης «σέβομαι πλήρως το δημοψήφισμα», τονίζει ότι θέλει την Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και συμπληρώνει πως «γι’ αυτό ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία».


Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος