Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν στις 2 Ιουλίου επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο σοβαρής παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, εάν Ελλάδα και πιστωτές (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) δεν φτάσουν σε συμφωνία. Την επιστολή υπογράφουν οι Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.

Οι συντάκτες της επιστολής θεωρούν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων, μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, προκαλώντας χρηματοδοτική ασφυξία στις τράπεζες.

Παράλληλα, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις ΔΝΤ και ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο υιοθετεί σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις για την εφαρμογή περισσότερων μέτρων στην Ελλάδα.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, επισημαίνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια μίας επώδυνης εξαετούς δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι, ενώ φέτος η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν 2,5% και 3% πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την «αναμέτρηση» Ελλάδας-δανειστών, μαζί με τον περιορισμό της ρευστότητας από την ΕΚΤ και την εκροή καταθέσεων, αποτέλεσαν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή πολλών από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι πιστωτές, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 19%, ενώ εξασφαλίσθηκε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο και μειώθηκαν κατά 36% οι εισαγωγές, οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι το ίδιο του ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε πολύ καταστροφικότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ για «πολλά χρόνια», ώστε να γίνεται δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη.

Στην επιστολή τους σημειώνουν, επίσης:

Η Ελλάδα χρειάζεται μία λύση που θα καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα- διαφορετικά θα συνεχίσει να ολισθαίνει στην ίδια παγίδα της λιτότητας, της ύφεσης και της μη βιωσιμότητας του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την προθυμία της για συμβιβασμό, αλλά όπως το έθεσε ο Πολ Τόμσεν τον περασμένο μήνα, πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές: "Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με μία ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία.

 

Η επιστολή καταλήγει με μία προειδοποίηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής.

Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος