Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο μέχρι πότε η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, αποτρέποντας μία πλήρη οικονομική κατάρρευση» και προσθέτει:

Αν το αποτέλεσμα είναι «Ναι», τότε ίσως να δικαιολογήσει πιο εύκολα η ΕΚΤ την έκτακτη χρηματοδότηση και τα άλλα βήματα που κρίνονται απαραίτητα για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Αν το αποτέλεσμα είναι «Οχι», ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να αντιμετωπίσει μία δύσκολη επιλογή. Οι κανόνες της ΕΚΤ πιθανόν να απαιτούν να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, γράφει η εφημερίδα. Αλλά, ίσως ο κ. Ντράγκι μπει στον πειρασμό να τους παρακάμψει, γιατί η διακοπή της στήριξης θα προκαλέσει απερίγραπτες δυσκολίες στους Ελληνες και θα στείλει πιθανότατα τη χώρα εκτός ευρώ.

Όπως τονίζουν οι NYT, «η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, από τον οποίο εξαρτώνται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εκροών καταθέσεων. Υπό τους τραπεζικούς κανονισμούς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες. Αν το αποτέλεσμα είναι «Οχι», δύσκολα θα συνεχίσουν να τις θεωρούν φερέγγυες. Αλλά η ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα προσεκτική, γιατί δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που μπορεί να προκαλέσει μία απόφασή της».

 Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος