Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει τις πολιτικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις στην χώρα και στις κάλπες έσπευσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο 661ο εκλογικό τμήμα στην Κυψέλη ψήφισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του εξέφρασε την αισιοδοξία του. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ημέρα γιορτής αφού όπως είπε η δημοκρατία είναι γιορτή, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «από αύριο θα έχουμε ανοίξει δρόμο για όλους τους λαούς της, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας να μείνουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη».

O πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ​άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γλυφάδα και τόνισε: «Είδαμε διάφορες δήθεν αναλύσεις απειλώντας τους Έλληνες με έξοδο από το ευρώ, με κλειστά ΑΤΜ που έκλεισε η αντιπολίτευση και με διάφορα σενάρια τρόμου. Δε φοβάται ο ελληνικός λαός. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί στην Πύλο της Μεσσηνίας. «Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε ναι στην Ελλάδα, ναι στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 583o εκλογικό τμήμα Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, το οποίο στεγάζεται στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού (Φάβη και Ουράνη). Κατά τη δήλωσή του ανέφερε: «Σήμερα είναι η ημέρα του πολίτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει κατά συνείδηση για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον για το μέλλον του τόπου. Ανεξαρτήτου του αποτελέσματος, το δύσκολο αύριο οφείλουμε να το διανύσουμε με ενότητα. Αυτό έπραξαν οι πρόγονοί μας, αυτό οφείλουμε κι εμείς. Προχωράμε όλοι μαζί».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ψήφισε στη Νέα Ιωνία και τόνισε: «Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας με ενότητα και εγρήγορση πρέπει να αντιμετωπίσει τις όποιες εξελίξεις, είτε αυτές οδηγήσουν σε νέα συμφωνία-καρμανιόλα, σε ένα μνημόνιο με σκληρά μέτρα, είτε οδηγήσουν σε έξοδο από το ευρώ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (Επαύλεως & Αναγεννήσεως).  Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Ελπίζω ο σπόρος του  διχασμού που απερίσκεπτα έριξαν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους οφέλη, δε θα καρποφορήσει. Ο λαός θα παραμερίσει όλους τους άφρονες. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του».

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη Βέροια. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αμέσως μετά δήλωσε: «Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για ένα δημοψήφισμα που δεν χρειαζόταν. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία για βιώσιμη λύση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, λέμε ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη ημέρα όλες και όλοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς πόλωση και διχασμό αλλά με ενότητα». 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά​ άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Η κυρία Γεννηματά τόνισε: «Είναι ώρα απόφασης και ευθύνης. Ο ελληνικός λαός ενωμένος ψηφίζει για ελπίδα, δημοκρατία, αξιοπρέπεια. Αντιστεκόμαστε στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Στέλνουμε ηχηρό ναι στο ευρώ με ομοψυχία».

Νωρίς το πρωί ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας ο Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα όπως είπε πήγε τόσο νωρίς προκειμένου να στείλει το μήνυμά του από το πρωί.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος