Ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια ανακοίνωση στον ιστότοπο του κόμματός του  διέψευσε πως έχει ποτέ κάνει δήλωση στο γερμανικό περιοδικό Focus, ωστόσο το ΑΠΕ επιμένει, επανέρχεται και δημοσιεύει ολόκληρο το κόμματι του περιοδικού που αφορά στον Θεοδωράκη. 

Όλα άρχισαν όταν σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδιδόταν πως ο Σταύρος Θεδωράκης, με δηλώσεις του στο περιοδικό Focus υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσίπρας «είναι το πρόβλημα» και ότι «πρέπει να φύγει».

Λίγο αργότερα το Ποτάμι διέψευδε: 

«Στο ΑΠΕ δημοσιεύονται “δηλώσεις” του Σταύρου Θεοδωράκη στο περιοδικό Focus. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει κάνει απολύτως καμία δήλωση, ούτε τώρα ούτε παλαιότερα στο συγκεκριμένο περιοδικό» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για το δημοσίευμα.

Με νεώτερη ανακοίνωση το ΑΠΕ αναφέρει: 

Για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρερμηνεία, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύσει αυτούσιο το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Focus καθώς και τη μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά, ενώ έδωσε και το pdf με τη συγκεκριμένη σελίδα του περιοδικού. 

Το κείμενο του Focus έχει ως εξής:

«Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό FOCUS, τεύχος 28/2015
 
«Ο Τσίπρας πρέπει να φύγει»
 
Ο πολιτικός Σταύρος Θεοδωράκης, 52 ετών, αντιπροσωπεύει την ελπίδα για πολλούς Ευρωπαίους
 
Με ψυχραιμία και σαφήνεια λειτουργεί το γραφείο του κόμματός του, θα μπορούσε να είναι η έδρα μίας εταιρίας πληροφορικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και ιδρυτής του φιλελεύθερου κινήματος «Το Ποτάμι», περιστοιχίζεται από ψηφοφόρους και συνεργάτες. Εδώ και ώρες έχει το κινητό του στο αυτί. Πολλά από τα τηλεφωνήματά του έχουν αποδέκτες στις Βρυξέλλες και άλλες μεγάλες πόλεις της ΕΕ. «Οι δημιουργοί και οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας υποστηρίζουν το ναι στο δημοψήφισμα» διαβεβαιώνει προς Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη.
 
Ο Θεοδωράκης, πρώην συντονιστής τηλεοπτικής εκπομπής, είναι ένας Έλληνας, τον οποίον πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί σε περίπτωση νέων εκλογών ή σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα προτιμούσαν ως πρωθυπουργό, ως έναν πραγματιστή, υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων, αποφασισμένο φίλο του Ευρώ και σωτήρα.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο προτίμησε τον ακροδεξιό ηγέτη Πάνο Καμμένο ως εταίρο στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σήμερα δηλώνει ο Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας έθεσε την καριέρα του πάνω από την ευτυχία της χώρας. Αυτός είναι το πρόβλημα, πρέπει να φύγει.» Ο ηγέτης του Ποταμιού ελπίζει: «Η νεολαία θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης και κατά της βαλκανοποίησης της Ελλάδας».

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος