Την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση των διαδικασιών για εκλογή νέας ηγεσίας στη Συγγρού. 

Σε έντονα δραματικό τόνο, υπερασπιζόμενος τις επιλογές το, ο κ. Σαμαράς είπε «κράτησα τέτοια στάση για να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του «Ναι» και από σήμερα παραιτούμαι. Πάλεψα για να τα αποτρέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα». 

Και πρόσθεσε «εύχομαι οι κίνδυνοι να μην βγουν αληθινοί. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήρα ήταν για να αποφύγει η χώρα μια δύσκολη εξέλιξη».

Αναλυτικά τόνισε:

Σε ό,τι με αφορά, κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του ΝΑΙ. Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται  μια «νέα αρχή». Από σήμερα, λοιπόν, παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και ζήτησα ήδη από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος. Και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες. 

Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί! Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μην βγουν αληθινοί ως το τέλος.

Μοναδικός μου οδηγός, πάντα, ήταν και είναι η συνείδησή μου. Και η αίσθηση χρέους προς την Ελλάδα. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήρα, ήταν για να αποφύγει η χώρα μας μιαν άλλη, ακόμα πιο οδυνηρή, εξέλιξη. Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό από όλους. Κι ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες. 

Η Πατρίδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Και η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη Ευρωπαϊκή Παράταξη, οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό πολύ σύντομα. Θα είμαι δίπλα της. Και στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα. Όπως υπήρξα σε όλη μου τη ζωή... 

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη στον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ, ζητώντας του να παραιτηθεί από την ηγεσία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ζήτησε επίσης την παραίτηση Σαμαρά, λέγοντας ότι το παλιό πολιτικό σύστημα πρέπει να αποχωρήσει και «ο νοών νοείτω».

Στο ίδιο μήκος κύματος δηλώσεις στελεχών του κόμματος, όπως ο Νίκος Δένδιας. 

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων