Δήλωση βόμβα έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην βρετανική Telegraph, οποίος τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Mega, διευκρινίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε μια τέτοια συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. «Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλο νόμισμα» τονίζει ο ίδιος μέσω Twitter.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα. 

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών τόνισαν λίγο αργότερα, σύμφωνα με το Mega ότι ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε καθαρά θεωρητικά και σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέβασε, παράλληλα, στο προφίλ του στο Twitter ανάρτηση, στην οποια σημείωσε ότι «η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο ίδιο κανάλι ότι «η κυβέρνηση δεν εχει κάποιο σχέδιο για παράλληλο νόμισμα».

Τα IOU είναι συντομογραφία από τη φράση «I owe you», που σημαίνει «σου χρωστάω». Πρόκειται για ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος, αν και δεν είναι γραμμάτιο γιατί το IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.


Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων