Να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες και την ΕΚΤ, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Σήμερα ο ελληνικός λαός έδωσε μια ηχηρή απάντηση, ένα ηχηρό όχι, στους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα και την απόπειρα κατατρομοκράτησης. Έστειλε μήνυμα δημοκρατίας και προσήλωσης στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου. 

Και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέτει προ των ευθυνών τους εκείνους, «οι οποίοι φαντάστηκαν ότι ο ελληνικός λαός θα λύγιζε υπό το βάρος των σειρήνων της διαπλοκής και κατατρομοκράτησης». 

Παράλληλα, κάλεσε την ευρωπαϊκή ηγεσία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, και συγκεκριμένα η ΕΚΤ να άρει τις συνθήκες των capital controls:

Σήμερα η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους των ηγεσιών, των πολιτικών που καλούνται να αρθούν στο ύψος της σπουδαιότητας και της ιστορικότητας αυτού του μεγάλου «όχι» του ελληνικού λαού και στα χέρια της ΕΚΤ που οφείλει άμεσα να δημιουργήσει συνθήκες ομαλότητας.

Να αναλάβει το βάρος της ευθύνης για το γεγονός ότι επί μια εβδομάδα οι τράπεζες παρέμεναν κλειστές και να άρει την συνθήκη αυτή, που ήταν απόπειρα εκβιασμού του αποτελέσματος του δημψηφίσματος.