Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τόσο ηχηρό, που δεν χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Ταυτοχρόνως, προκαλεί πληθώρα μηνυμάτων που καλό είναι να αρχίσουμε να κωδικοποιούμε.  

Το «όχι» είχε «πατέρα» τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός το πήρε στους ώμους και το έφερε στο εκκωφαντικό ποσοστό που είδαμε. Αντιθέτως, το «ναι» ήταν- ουσιαστικά, ορφανό. Λογικά, έχασε παταγωδώς.  

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει να επικρατεί των πολιτικών του αντιπάλων. Θεωρείται ότι δεν ανήκει στο παλιό, φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Από τη στιγμή της πρώτης του εκλογικής νίκης ως σήμερα, έχει ήδη οδηγήσει σε αποχώρηση από την ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Έτσι, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών πλέον, δεν έχει σχέση με την αποκαλούμενη γενιά της μεταπολίτευσης. 

Ο Πρωθυπουργός επιπλέον, κέρδισε σε πολιτικό επίπεδο. Η άποψη ότι για όλα ή σχεδόν για όλα φταίνε οι δανειστές με πρώτους απ’ όλους τους Γερμανούς, δείχνει να παγιώνεται την ελληνική κοινή γνώμη.  

Η πλειοψηφία των πολιτών, τον εμπιστεύεται. Τον πίστεψε για μια άλλη φορά. Ότι το δημοψήφισμα δεν έχει σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά αντιθέτως θα του δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως «η εντολή δεν είναι για ρήξη αλλά για ενίσχυση διαπραγματευτικής δύναμης για βιώσιμη συμφωνία».  

Τώρα ο Πρωθυπουργός καλείται να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί, έχοντας στη φαρέτρα του την εκφρασμένη βούληση του λαού του. Και να πετύχει μια νέα συμφωνία, καλύτερη από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί κατά το παρελθόν. Δεν είμαστε μεταξύ αυτών που πιστεύουμε ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εντός δύο ημερών. Αυτά λέγονται παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων για να δημιουργήσουν κλίμα. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι το χρονικό περιθώριο για να υπάρξει συμφωνία είναι η 20ή Ιουλίου ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει στην ΕΚΤ 3,5 δισ. ευρώ.  

Μια πρόγευση των πιέσεων που θα ασκηθούν στους εταίρους- δανειστές για να υπάρξει καλή (για την Ελλάδα) συμφωνία και γρήγορα, θα έχουμε σήμερα το πρωί, όταν θα δούμε την αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν οι αγορές κλονιστούν, η θέση της χώρας θα ενισχυθεί. Αν παραμείνουν αδιάφορες, τα μηνύματα θα είναι κακά.  

Με λίγα λόγια: Το παιχνίδι πλέον βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. 

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων