Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του αναζήτησε ως τις πρωινές ώρες ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου. 

Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι ένα βήμα, όμως ως πολιτική κίνηση δεν αρκεί καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων θα θέσουν τους όρους τους για την διαπραγμάτευση και δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η οποία ουσιαστικά επιδιώκει να τους μεταθέσει μέρος της ευθύνης για την όποια συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να πάρει την μεγάλη απόφαση για ριζική αλλαγή της βιτρίνας της διαπραγματευτικής ομάδας, δηλαδή να βγάλει εκτός τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον απλούστερο τρόπο που δεν είναι άλλος από την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών. 

Ο ανασχηματισμός αρχικώς είχε σχεδιαστεί για σήμερα το πρωί ωστόσο επειδή θα γίνει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μπορεί να γίνει αμέσως μετά ή και την  Τρίτη. Πάντως οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να τολμάει την καρατόμηση Βαρουφάκη όπως του έχουν εισηγηθεί στενοί του συνεργάτες, τις επόμενες ώρες, καθώς του έχουν φθάσει τελεσίγραφα και από τις Βρυξέλλες πως εάν είναι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών εκείνος που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup τότε δεν υφίσταται κανένας λόγος διαπραγμάτευσης. 

Εφόσον ο Τσίπρας προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό θα «πειράξει» κι άλλες καρέκλες και όχι μόνο αυτήν του τσάρου της οικονομίας. Πάντως σήμερα το πρωί αναμένεται να επιδιώξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάριο Ντράγκι θεωρώντας το πρόβλημα της ρευστότητας των τραπεζών μείζον και καθοριστικό. Θα ζητήσει από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης να ξεπαγώσει τον ELA και να μην αφήσει την ελληνική οικονομία να καταρρεύσει μαζί με τις τράπεζες. 

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων