Ως ένα βήμα προς την έξοδο από την ευρωζώνη χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Λιχατσόφ.

Μιλώντας στο πρακτορείο TASS ο ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο όπως εξήγησε τυχόν έξοδος της Αθήνας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει “θεραπεία σοκ” για την ΕΕ, αλλά θα εξυγιάνει το ευρωπαϊκό νόμισμα. 

“Πολύ περισσότερο, που είναι ολοφάνερο, ότι τη Δευτέρα οι συνομιλίες μεταξύ των Αρχών της Ελλάδας και των ευρωδανειστών θα γίνουν πιο δραστήριες. Αλλά δεν πρέπει να μην κατανοούμε ότι το “όχι” της Κυριακής αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου από την ευρωζώνη. Ωστόσο δεν είναι γεγονός ότι αυτή η οδός θα διανυθεί ως το τέλος”.

Σε περίπτωση, που η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, “θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ”, πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός. 

Κατά τη γνώμη του Α.Λιχατσόφ πολλοί εταίροι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα καταστήσει φθηνότερες μια σειρά από εταιρείες στην Ελλάδα και θα υπάρξει “εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα δανεισμού”. “Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κρατηθεί από τον Α.Τσίπρα υπό έλεγχο η πολιτική κατάσταση. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, η Ελλάδα θα καταστεί επενδυτικά πιο ελκυστική χώρα”, είπε ο κ. Λιχατσόφ.  

“Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί μια ιδιόμορφη θεραπεία σοκ, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θεραπεία για την ΕΕ”, είπε ο Α.Λιχατσόφ, σημειώνοντας ότι “στο συναισθηματικό πλαίσιο το ευρώ αρχικώς θα πέσει έναντι του δολαρίου, αλλά όχι σε καταστροφικό βαθμό”.